Šelest na srdci: Slyšíte, jak krev ve vašem srdci hučí a šumí? Co je to šelest srdce?

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Šelest na srdci, to je zvuk proudící krve. Jedná se o podobný zvuk, jako když pustíte vodu z vodovodu pod různým tlakem.

Pokud si pustíme vodu naplno, je to cítit v přívodním potrubí a v baterii. Pokud včas nezasáhneme, může dojít k havárii.

Se srdcem je to podobné – nesmíme připustit velký tlak, hlavně ne dlouhodobě.

Proč vzniká šelest na srdci?

Jak se zjišťuje srdeční šelest?

Je nebezpečný šelest srdce u dětí?

Jak se léčí šelest na srdci?

Proč vzniká šelest na srdci?

Některé druhy srdečního šelestu jsou nevinné, jiné vážnější. Neškodný šelest se objeví například tehdy, když je srdce nucené bít rychleji, a tedy musí zvládnout více krve. Ale vy se cítíte normálně, nemáte žádné těžkosti. Pouze cítíte, že vaše srdce silněji „zabírá“.

Často se to děje při horečce, ale především v těhotenství, když se výrazně zvětší objem krve v těle. Nevinný srdeční šelest se objevuje i během dospívání, což je opět důsledek vyšších nároků rostoucího těla.

Další příčiny šelestu jsou: vysoký krevní tlak, hyperaktivní štítná žláza, anemie.

Co je nestálý, diastolický a systolický šelest?

  • Diastolický šelest – šelest slyšíme, když se srdce plní krví.
  • Systolický šelest – šelest slyšíme, když se srdce vyprazdňuje.
  • Nestálý šelest – šelest lze slyšet během celého srdečního rytmu.

Anémie: Příznaky

Je to hlavně celková slabost (například i snížená pracovní schopnost), bušení srdce, bolesti hlavy. Člověk má bledou kůži a bledé sliznice (při poklesu hemoglobinu pod 90 g/l). Přidávají se:

  • poruchy spánku a koncentrace,
  • hučení v uších,
  • zvýšená citlivost na chlad,
  • nechutenství.

Vážnější šelest na srdci

Vážnější případy souvisí především s poškozením srdečních chlopní. Pokud se srdeční chlopně nezavírají a neotevírají správně, přes horní předsíně a dolní komory srdce protéká příliš krve.

Takto se projeví šelest, tedy to hučení šumění. Podívejme se na nejčastější příčiny těchto vážných šelestí.

Prolaps mitrální chlopně

Za ideálních okolností se mitrální (teda dvojcípá) chlopeň uzavře úplně tehdy, kdy se stáhne levá komora srdce. Tím komora zastaví zpětný chod krve do levé předsíně.

Jenže pokud se část této chlopně propadává a nezavírá správně, vzniká prolaps mitrální chlopně. Tento stav je poměrně běžný a obyčejně není vážný. Lékař během úderů srdce slyší pouze zvláštní zvuk.

V horším případě se však začne krev skrz chlopeň vracet zpět. Tehdy mluvíme o regurgitaci. Toto je už vážný stav.

šelest-srdca
Zdroj foto: AdobeStock.com

Stenóza mitrální nebo aortální chlopně

Mitrální i aortální chlopeň jsou na levé straně srdce. Pokud se zúží, lékaři mluví o stenóze. Jedná se o zmenšení, zúžení, případně zvápenatění chlopní. Tehdy srdce musí pracovat silněji, aby dokázalo pumpovat krev do zbytku těla.

Neléčená stenóza dá srdci pořádně zabrat, vyčerpává ho, někdy to vede až k jeho selhání. Tento stav je vrozený nebo přichází se stárnutím, stejně tak může jít o důsledek revmatické horečky, či zjizvení srdce po infekcích.

Aortální skleróza

Přibližně každý třetí člověk má srdeční šelest kvůli zjizvení, ztluštění nebo ztuhnutí aortální chlopně. Mluvíme o aortální skleróze, která zpravidla není nebezpečná, protože taková chlopeň dokáže fungovat ještě celé roky.

Pokud se však chlopeň časem velmi zúží, je potřeba zpozornět. Projeví se to například jako bolest na hrudníku, dušnost nebo mdloby.

Těžší stavy vyžadují výměnu chlopně.

šelest na srdci operácia
Zdroj foto: AdobeStock.com

Mitrální nebo aortální regurgitace

Je to stav, kdy krev vtéká, kam nemá. Krev tehdy přechází skrz chlopeň špatným směrem – vrací se nazpět do srdce.

Pro srdce to znamená práci navíc, jen tak „protlačí“ krev přes poškozenou chlopeň. Výsledkem je (po nějaké době) zvětšené a oslabené srdce.

Endokarditida

Když se bakterie nebo choroboplodné zárodky z jiné části těla (například z úst) rozšíří krví a uvíznou v srdci, hrozí infekce vnitřní výstelky srdce a chlopní.

Neléčená endokarditida poškozuje srdeční chlopně.

Vrozené srdeční chyby

Možná jste slyšeli o tom, že s vrozenými chybami srdce se rodí asi 1 % dětí. Jsou to například otvory v srdečních stěnách, ale i abnormální chlopně.

U kojenců je příznakem šelestu i malá chuť k jídlu nebo zpomalený růst. Většinu z těchto stavů vyřeší včasný chirurgický zákrok.

Šelest na srdci u dětí

Když lékař vyšetřuje dětské srdce, obyčejně slyší jednoduchý rytmus: „lub-dub, lub-dub, lub-dub…“ Někdy však mezi tím „lubem“ a „dubem“ zaslechne další zvuk – srdeční šelest.

Řekl vám pediatr, že vaše dítě má šelest? Hned se neplašte a nestresujte. U dětí jsou srdeční šelesty častější, než u dospělých. Zpravidla jsou to normální zvuky, které vydává krev.

Pokud dítě nemá vrozenou chybu, tak pouze málokdy se vyžaduje vyšetření u dětského kardiologa. Pravděpodobnost šelestu u dítěte zvyšují tyto komplikace v graviditě:

  • neřešený těhotenský diabetes,
  • rubeola,
  • užívání určitých léků,
  • požívání alkoholu nebo drog.

Diagnostika srdcového šelestu

Šelest srdce odhalí nejčastěji praktický lékař (při preventivní prohlídce) nebo internista.

Obyčejně jim je to jasné už během poslouchání srdce stetoskopem. Samozřejmě při podezření na šelest vám doporučí další vyšetření:

  • elektrokardiogram (EKG) – měří elektrickou aktivitu srdce,
  • rentgen hrudníku – ukáže, zda je srdce zvětšené,
  • echokardiografie – zvukové vlny mapují strukturu srdce.

Jak se léčí šelest na srdci?

Většina dětí a dospělých má neškodné šelesty na srdci, které nepotřebují léčbu. V každém případě, vždy bychom měli pátrat po příčině. Pokud je příčinou například vysoký krevní tlak nebo anémie, lékař se zaměřuje na léčbu primárního stavu. Při onemocněních srdečních chlopní se užívají tyto skupiny léků

šelest-na-srdci-liečba
Zdroj foto: AdobeStock.com

Existuje prevence před šelestem na srdci?

Faktory, které zvyšují předpoklad šelestu na srdci, jsme si popsali výše. Srdečnímu šelestu však ve většině případech nedokážeme zabránit.

Podstatné je, abychom sledovali svůj zdravotní stav a řešili základní onemocnění, při kterých se namáhá srdce a srdečně-cévní systém. Pokud se vám cokoliv nezdá, navštivte svého lékaře.

Pokud se něco pravidelně opakuje, což není normální. Rozhodně si na nic nezvykejte. Srdce máte jen jedno.

Vážné příznaky šelestu, které je potřeba hned řešit:

  • namodralá nebo fialová kůže – především na konečcích prstů, na rtech,
  • náhle zvýšení tělesné hmotnosti,
  • otok,
  • lapání po dechu,
  • bolest v hrudi,
  • chronický kašel,
  • zvětšená játra,
  • zvětšené krční žíly,
  • silné pocení (bez příčiny),
  • závratě,
  • mdloby.

Zdroje:

Napsat komentář