Zdroj foto: www.stock.adobe.com
Trend zdravého stravování učí lidi, jak hledat alternativy problematických potravin.
Někdy jde o nezbytnost, zejména při různých alergiích a intolerancích.
Pokud například nemůžeme mléko, v kuchyni ho nahrazujeme různými ořechovými alternativami.
Jinou možností je mák. Ten je pro naše tělo velmi prospěšný z několika důvodů.
Mák – vzácný zdroj vápníku
Mléčné výrobky jsou uznávány jako nejdůležitější zdroj vápníku. Ve skutečnosti vápník obsahují i jiné potraviny. Mezi nimi dominuje mák, který má 12× více vápníku než kravské mléko!
Z tohoto hlediska je mák skvělou prevencí před osteoporózou. Navíc zlepšuje proces hojení zlomenin. Zvýšený příjem máku se doporučuje zejména u žen v menopauze, protože u nich je riziko řídnutí kostí nejvyšší.
Mák by však neměl chybět ani na dětském talíři, aby dětské kosti vydržely to velké množství pádů. Pravidelný příjem vápníku je nezbytný i pro správný vývoj kostry během dospívání a růstu.
Opravdu je makové mléko dobré pro děti?
Ano, buďte bez obav. Do stravy ho však zařaďte nejdříve od 18. měsíce života. Zpočátku ho podávejte v menších dávkách, abyste mohli sledovat případné alergické reakce.
Makové mléko se doporučuje i v těhotenství, protože podporuje vývoj kostí u plodu. Pro jistotu se o správném dávkování poraďte s lékařem nebo specialistou na výživu.
Makové mléko = nejvíce vápníku
Nejlepším tipem, jak z máku vytěžit maximum vápníku, je výroba makového mléka. Takto do sebe dostanete nejvyšší dávku výživných látek, minerálů a prvků. A které to tedy jsou?

Co obsahuje makové mléko?
- vitamin E,
- zinek,
- hořčík,
- železo,
- kyselinu linolovou,
- vlákninu,
- hodně bílkovin,
- zdravý tuk.
Makové mléko a intolerance na laktózu
Laktóza je mléčný cukr, který se v rostlinných náhradách nenachází. Proto lidé intolerantní na laktózu mohou konzumovat makové mléko. To jim v mnoha ohledech nahradí živočišné mléko. Makové mléko se doporučuje i u alergiků, ti se nemusí obávat negativních reakcí.
Mák posiluje imunitu
Makové mléko celkově zlepšuje obranyschopnost organismu. V chřipkové sezóně bychom ho měli pít preventivně, nejlépe nalačno, a kombinovat ho s pravidelnými dávkami vitaminu C.
Jednou ze základních složek máku je zinek. Tento minerál je důležitý pro správné fungování štítné žlázy. Díky tomu získáme hormonální rovnováhu, což je další podpora imunity.
Lék na nespavost
Mák setý má mírně zklidňující účinky. Nepůsobí sice jako léky na spaní, ale noční odpočinek bude kvalitnější. Pokud vás netrápí nějaké zdravotní problémy, při kterých se pije makové mléko ráno, připravte si ho večer před odchodem do ložnice. Můžete do něj přidat i lžíci medu.
Pomáhá při srdečních problémech
Mák má vysoký obsah kyseliny linolové. Ta pozitivně ovlivňuje činnost srdce a reguluje krevní tlak, je tedy dobrou prevencí před infarktem.
Pokud budete pravidelně pít makové mléko, zlepšíte si krevní obraz, a to díky železu. Také si snížíte „špatný“ cholesterol.
Makové mléko a žlučníkové problémy
Lidé, kteří mají potíže se žlučníkem nebo se slinivkou, nemohou konzumovat mák. Ten by jim mohl podráždit zmíněné orgány, dokonce vyvolat silný záchvat.
Právě proto odborníci doporučují, abyste byli opatrní i v případě makového mléka. I v něm se totiž může nacházet pár zrníček máku, která vám mohou ublížit.
Jak vyrobit makové mléko?
Základem je poměr 120 gramů máku na 1 litr čisté vody. Pokud potřebujete hustší mléko, protože ho chcete použít i na omáčku nebo pečení, nasypte ještě trochu máku navíc.
Pro vylepšení chuti můžete přidat mandle, ovesné vločky nebo nastrouhaný kokos. Suroviny dejte najednou do jedné nádoby a nechte stát minimálně 10 hodin.
Tekutinu můžete občas promíchat, protože mák se bude usazovat na dně. Po určité době se začne uvolňovat olej, který zbarví vodu jemně do žluta.
Potom musíte použít silný mixér, kterým směs důkladně rozmixujete. Makové mléko je hotové, když se na vrchu vytvoří hustší pěna. Nakonec mléko přeceďte přes husté síto nebo jemnou gázu.
Mějte na paměti, že doma vyrobené mléko nemůžete dlouho skladovat, je třeba ho co nejdříve spotřebovat. Pokud ho nevypijete hned, skladujte ho v lednici.
Správné používání makového mléka
Makové mléko se nejčastěji pije tepelně neupravené. Přidávat ho můžete do müsli, čistých ovesných vloček nebo ovocných smoothie.
Jak jsme už zmínili, makové mléko se dá využít i při vaření nebo pečení. V tomto případě si dejte pozor na zahuštění, aby to neublížilo konzistenci jídel/koláčů.
Makové mléko se přidává například do mléčných polévek nebo omáček.

Jak často pít makové mléko?
Zdravotní účinky makového mléka pocítíte jen při pravidelném užívání. Proto byste ho měli pít minimálně 2× týdně. Pokud vám velmi chutná, můžete si ho dávat i častěji, ale alespoň 8 dní v měsíci si udělejte pauzu.
Samotný mák není návykový, nemůžete si tedy na něj vytvořit závislost. Dávejte však pozor, aby vám při dlouhodobém užívání nepodráždil žlučník nebo slinivku, i když jste s těmito orgány dosud neměli problémy.
Makové mléko pro sportovce
Kvůli vysokému obsahu bílkovin vyhledávají makové mléko také sportovci. Pomáhá jim zejména při intenzivním tréninku, kdy ovlivňuje regeneraci a činnost svalů. Pro lepší výkon by ho měli pít před cvičením, ideálně hned ráno po probuzení. Protože mák posiluje kosti, je výbornou prevencí také před únavovými zlomeninami.
Čím se řídit při nakupování makového mléka?
V obchodech najdete širokou nabídku makového mléka, ale někdy je obtížnější se zorientovat v kvalitě. Při nakupování se zaměřte na ověřené bio-prodejny nebo internetové e-shopy, které mají v nabídce kvalitní značky. Hodně vám napoví i cena. Velmi levné produkty mají nízký podíl mléka, navíc jsou do nich přidávána dochucovadla.
Zdroje:
- https://bittersweetblog.com/2019/07/01/poppy-seed-milk-recipe/
- https://theindianspot.com/benefits-of-poppy-milk/
- https://pharmeasy.in/blog/12-amazing-benefits-of-poppy-seeds-khus-khus/
- https://mamaaja.sk/clanky/batola/od-akeho-veku-mozu-deti-jest-mak
- http://www.vitalitanet.sk/forum.php?gp_do=s&id=34
- https://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2016/mak