Čili mánie: Kontroverzní trend, který nám škodí, když to přeháníme

(Zdroj foto: stock.adobe.com)

Pálivá chuť čili je v posledních letech velkým trendem.

Pro mnohé lidi se čili stalo vášní, až závislostí.

Trochu zapomínají na to, že sice potěší chuťové pohárky, ale organismus nemusí až tak jásat.

Především pokud závodí v tom, kdo sní pálivější verzi papričky.

Čili papričky a zdraví

Čili papričky mají mnoho prospěšných účinků, jen nesmíme nic přehánět. Vyhledávané jsou především kvůli vysokému obsahu kapsaicinu. Ten zrychluje metabolismus, zlepšuje krevní oběh a chrání před infekcemi.

Kapsaicin je dobrou prevencí před různými bakteriemi, jako salmonelóza nebo E-coli, a také před rakovinou prostaty. Samozřejmě mluvíme o rozumné užívaní. Čili papričky se doporučují i při těchto těžkostech:

  • křečové žíly,
  • vysoká hladina cukru,
  • špatné trávení po těžkých jídlech,
  • rýma a hleny,
  • bolest hlavy,
  • migrény (toto je velmi individuální),
  • revmatické onemocnění,
  • nedostatek endorfinů.

Negativní účinky čili

V současnosti všichni propagují především pozitivní účinky čili papriček, ale my se podívejme na jejich odvrácenou stránku. Dlouhodobá konzumace velmi pikantních jídel, kde čili jednoznačně dominuje, přináší vážní zdravotní následky. Co nám hrozí?

1. Podráždění žaludku

Čili papričky by neměli jíst lidé s žaludečními vředy. Při dlouhodobé a nadměrné konzumaci hrozí silný zánět vředů.

U ostatních fajnšmekrů se dostavují křeče a těžkosti s trávením.

2. Problémy se stolicí

Po velmi pikantních jídlech se obvykle „dostaví“ průjem. Jedná se o obrannou reakci organismu, když kaspaicin podráždí a poškodí stěny tlustého střeva.

Velmi rizikové je to při chronických těžkostech, jako rakovina tlustého střeva, ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba. Především u rakoviny by to bylo nesmyslné hazardování.

3. Hemoroidy

Čili nedělá dobře ani lidem s hemoroidy. Ty mohou být podrážděné řidší a častější stolicí, a také pálením. To může přinést až krvácení hemoroidů.

4. Náhle poklesnutí krevního tlaku

Papričky jsou vhodné pro lidí, kteří mají vysoký tlak. Ale pokud vás trápí nízký tlak, můžete mít závratě.

5. Těžkosti s dýcháním

U extra pálivých papriček se mohou dostavit těžkosti s dýcháním, až lapání po dechu, či prudký kašel. Tehdy se musíte uklidnit, protože panika ještě víc zhoršuje dýchání.

6. Podráždění ústní dutiny

Přirozenou reakcí po konzumaci čili je pálení v ústech nebo na jazyku. U nejpálivějších druhů, nebo v případě alergie na kapsaicin, se v ústní dutině objevují drobné puchýře.

7. Podráždění žlučníku a pankreatu

Čili papričkám se vyhýbejte i v případě těžkostí s pankreatem, nebo u žlučníkových kamenů. Příliš velká pálivost může spustit záchvat.

Čili a vysoký krvný tlak

Čínská medicína od dávné doby využívala čili papričky na léčení vysokého krevního tlaku. Tento efekt později přezkoumali i západní vědci. Ti zjistili, že kapsaicin aktivuje v krvi receptor, který podporuje produkci oxidu dusnatého. Díky oxidu dusnatému jsou cévy v lepší kondici a tlak je pod kontrolou.

Čili a infarkt

Mezi lidmi se roky šíří nebezpečné doporučení o tom, že papričky velmi pomáhají při podezření na infarkt. Údajně mají rozproudit krev a posilnit srdce, aby opět začalo správně pracovat.

Jenže kdybyste v krizové chvíli snědli čili papričku, srdci byste pouze přitížili. Papričky mohou sloužit pouze jako prevence vysokého tlaku. V případě infarktu na ně zapomenete.

Čili a cholesterol

Na čili papričky si raději vzpomeňte, když vám diagnostikují vysoký cholesterol. Ten totiž „rád“ poškozuje cévy i srdce. Papričky prokazatelně snižují hladinu cholesterolu.

Vedle předepsané léčby si několikrát do měsíce dopřejte čili papričky. Především pokud někdy zhřešíte těžkou večeří, napravte to kouskem papričky.

Čili a játra

K největším přínosům čili řadíme antioxidační účinek. Pokud si chcete očistit játra, přidejte kousek čili do ranního smoothie. Potom však nezapomeňte pít dostatek tekutin.

Opět platí pravidlo – nemůžete to dělat každý den. Tuto metodu očisty používejte pouze v případě, že máte špatné jaterní testy. Ale poraďte se raději s lékařem.

Čili a dna

Dna je nemoc, při které se nám usazuje kyselina močovákloubech a ledvinách. Vysokou hladinu kyseliny močové si přivodíme z konzumace některých potravin, kterým bychom se měli (naopak) vyhýbat.

Patří sem i čili papričky a celkově pikantní jídla. Ty mohou vyvolat bolestivé záchvaty. Při vaření používejme jiné koření – lepší volbou je bazalka, pažitka nebo kopr.

Čili a hubnutí

Pikantní jídla jsou oblíbenou dietou modelekhereček. Tato jídla totiž zrychlují metabolismus a spalování tuků. Ale i v tomto případě musíme zvednout varovný prst.

Pokud to s pikantní stravou přeháníme, můžeme si poškodit tlusté střevo, nebo si přivodit permanentní problémy s vyprazdňováním. Nakládejme s papričkami opatrně, štíhlost se dá dosáhnout i jiným způsobem.

Čili a těhotenství

Během těhotenství se všeobecně nedoporučuje konzumace pikantních jídel. V prvním trimestru by nás postihly silné průjmy, což by mohlo vyústit až do potratu.

Pálivá jídla nejsou dobrá ani z hlediska správného vývoje plodu. I proto se pálivé věci nedoporučují ani ve třetím trimestru, a především v posledním měsíci (před porodem).

Pozor! Kapsaicin může vyvolat stehy dělohy a kontrakce!

Čili jako afrodiziakum

Kapsaicin tu opravdu pomáhá – zlepšuje erekci, prokrvuje celý organismus. Vyzkoušejte kombinaci s hořkou čokoládou, která potěší a chuťové buňky.

Dávejte si však pozor, abyste si nepokazili příjemný večer velkou dávkou pálivé papriky. Potom strávíte více času v jiné místnosti, než v ložnici.

čili-a-tehotenstvo
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Druhy čili papriček a stupnice pálivosti

Míru pálivosti určuje množství kapsaicinu v papričce. Podle obsahu kapsaicinu se jednotlivé papričky zařazují do Scovilleovy stupnice.

Paprička se testuje tak, že ji zamíchají do speciálního roztoku. Čím později odezní pálivá chuť, tím více kapsaicinu paprička má.

Na druhé straně obsah kapsaicinu nemusí být stejný ani ve stejném druhu papriček. Hodně dělá způsob pěstování, půda, ale i podnebí.

Pořadí v Scovilleově stupnici není ustálené, protože se do ní stále přidávají nové odrůdy papriček. Tou nejpálivější je momentálně čili paprička s pojmenováním Dračí dech.

Nejpálivější čili způsobí anafylaktický šok

Doteď nejpálivější čili papričku na světě vyšlechtil pěstitel z Walesu. Dostala pojmenování Dračí dech, což si opravdu zaslouží.

Obsahuje totiž tolik kapsaicinu, že i malý kousek vám spálí dýchací cesty a vyvolá anafylaktický šok. Stejně tak vám může přinést zástavu dechu, či silné kašlání s dusivým efektem.

Podobnou reakci přitom můžete mít i při dostupnějších druzích papriček, pokud nejste na pálivost zvyklí. Proto buďte ostražití především během dovolených v ázijských krajinách, kde to s pikantními ochucovadly vesele přehání.

čili papričky stupnice
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Co pomáhá, když nás paprička zaskočí pálivostí?

Pokud nás paprička překvapí svojí pikantností, nejčastěji saháme po sklenici vody, nebo po ledu. Jenže to náš stav ještě zhorší. Ve skutečnosti lépe zabere mléko (mléčný výrobek), kousek chleba, nebo neochucená rýže.

Kapsaicinové tabletky a náplasti

V případě, že chcete něco udělat se svým tlakem nebo cholesterolem, ale neholdujete pálivostem, vyzkoušejte kapsaicinové tabletky. Ty mají regulované množství léčivé látky, navíc tolik neškodí trávení.

Při chronických nebo zánětlivých bolestech můžete zase použít náplasti s kapsaicinem. Důsledně však dodržujte doporučený čas aplikace, jinak vám hrozí červené podráždění kůže (asi jako při spálení sluncem), či puchýřky.

čili-a-jeho-účinky
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Zdroje:

  1. https://www.wideopeneats.com/new-chili-pepper-crowned-worlds-hottest/
  2. https://manipulatori.cz/zivotu-nebezpecny-hoax-kajensky-pepr-chilli-proti-infarktu/
  3. http://www.framedic.sk/pluginAppObj/pluginAppObj_35_03/Dieta-pri-DNE.pdf
  4. https://www.thehealthsite.com/photo-gallery/fitness-things-that-happen-to-your-body-when-you-eat-too-many-chillies-t0817-515177/things-that-happen-to-your-body-when-you-eat-too-many-chillies-515178
  5. https://pepperhead.com/health-benefits-eating-peppers/
  6. https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-foods-hot-peppers-benefits
  7. https://www.leaf.tv/6936765/the-side-effects-of-hot-peppers/
  8. https://fcer.org/capsicum/
  9. https://sk.wikipedia.org/wiki/Scovilleho_stupnica

Napsat komentář