Chřest: Zdravá a chutná zelenina. Jednoduché recepty pro vaše zdraví

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Chřest – Asparagus lékařský, je dvojdomá trvanlivá bylina. Mladé, zelené výhonky se sbírají nejen kvůli dobré chuti, ale pro množství cenných látek a vitamínů.

Chřest znali a pěstovali už staří Egypťané. Rostlina se přes Řecko, Itálie a Francie dále rozšířila do celé Evropy.

Chřest je i na Slovensku čím dál více vyhledávanější zeleninou. Kromě toho, že je výživná, chutná a lehce stravitelná, obsahuje minimum kalorií. Však 94 % chřestu tvoří voda.

Jaké zdravotní problémy dokáže vyřešit chřest?

A kdo by se mu měl raději vyhnout?

Druhy chřestu a zabarvení

K nejrozšířenějším druhům patří chřest bílá a zelená, ale sejít se můžete i s fialovým zabarvením. Zbarvení chřestu závisí od toho, kolik času strávily výhonky na světle.

Chřest, který rostl pod fólií, je bílá a její chuť je jemná. Pokud rostla na poli a byla vystavená slunečním paprskům, je zelená, s hořkou chutí. Tehdy ji musíte tepelně upravit. Fialový odstín získá chřest po vyklíčení ze země.

Chřest dosahuje výšky od 30 do 150 cm.

Zdroj antioxidantů

Chřest patří mezi plodiny s vysokým léčebným potenciálem. Kromě vitamínů a minerálů obsahuje mnoho antioxidantů, flavonoidů a polyfenolů. Antioxidanty brání hromadění volných radikálů v těle, čímž se snižuje riziko vzniku rakoviny. Pokud budete pravidelně jídávat chřest, tělu zabezpečíte:

  • vitamíny A, C, E a K,
  • železo,
  • zinek,
  • draslík,
  • fosfor,
  • kyselinu listovou,
  • riboflavin.

Kdy je chřest čerstvý?

Čerstvý chřest voní mírně sladce. Výhonky při tření vržou, řezné plochy jsou šťavnaté. Tenčí výhonky jsou chutnější, hlavičky by měly být uzavřené.

Barva těla by měla být bílá až krémová, při ohýbaní pružná. Vyhýbejte se chřestu, který je zapařený, žlutý, nebo kterého stonky začínaly plesnivět.

špargľa-biela
Zdroj foto: AdobeStock.com

Jak správně skladovat chřest?

Pokud chcete, aby v ledničce vydržela co nejdéle, vytáhněte ji z obalu a zabalte do vlhké utěrky. Přestože byla v chladu, zpracujte ji do 23 dnů. Po vytáhnutí z mrazáku nečekejte a hned ji přidejte do vaření. Chřest můžete také konzervovat.

Naučte se ji očistit a uvařit

Očištěný a umytý chřest vložte do hrnce s horkou, ne vařící, vodou a hlavičkami nahoru. Tímto způsobem se chřest uvaří rovnoměrně a rychleji. Před vařením můžete stonky svázat kuchyňskou nití, aby se nepolámaly při vytahování z hrnce.

Čas přípravy závisí od tloušťky i tvrdosti stonků. Bílý chřest je vhodný na polévku, vařte ji přibližně 12 minut. Zelená nebo fialová potřebuje 10 minut a hodí se k masu a rybám.

Vařením chřest nezhořkne! Už byl hořký!

Pokud je chřest po uvaření hořký, chybu jste neudělali v kuchyni, ale při koupi. Chřest byl buď starý nebo byl nesprávně skladovaný. V případě, že jste si domů přinesli velmi tlusté výhonky, při čištění odřežte minimálně 23 centimetry ze stonku.

Chřest nezahřívejte!

Slyšeli jste už o potravinách, které opakovaným zahříváním mění svoji nutriční hodnotu, dokonce se mohou stát pro organismus toxickými? Kromě hub, špenátu nebo řepy se nedoporučuje zahřívat ani chřest, a to kvůli vysokému obsahu dusičnanů (asi 350 miligramů na 500 g chřestu), které se tehdy mění na dusitany.

Dopřejte si chřest vždy čerstvě připravený. Dusitany jsou totiž potencionálním karcinomem. Stejně tak ke chřestu nepijte červené víno. Potlačíte účinnost protistresového vitamínu B1, tiaminu.

špargľa-a-jej-účinky
Zdroj foto: AdobeStock.com

Účinky chřestu na lidský organismus

  1. Reguluje vysoký a nízký tlak – obsahuje železo, mangan, draslík a měď. Draslík udržuje tlak v normě, měď je důležitá při tvorbě červených krvinek, železo na dýchání buněk.
  2. Posilňuje zdraví srdce a cév – zlepšení krvetvorby, pomoc při chudokrevnosti.
  3. Detoxikuje organismus – kyselina asparaginová a draslík – odvodňují organismus, vyplavují toxické látky. Pomoc při problémech s močovým traktem, při otocích a křečových žilách.
  4. Zlepšuje regeneraci buněk – vitamíny skupiny B, jako tiamin, niacin, pyridoxin, či riboflavin, zabezpečují bezproblémové procesy v buňkách.
  5. Snižuje „špatný“ cholesterol a podporuje trávení – vysoký obsah vlákniny zlepšuje vyprazdňování střev a tím se vyrovnává i hladina cukru v krvi.
  6. Posilňuje mozekpsychiku – kyselina listová a vitamín B – zlepšují náladu, snižují únavu a apatii. Tryptofan přispívá k tvorbě serotoninu (hormonu dobré nálady). Vitamínem K předcházíme poškození neuronů v mozku.
  7. Posilňuje kosti – vitamín K – důležitý při stavbě kostí, zubů a nehtů.
  8. Ničí volné radikály – flavonoidy (lutein, zeaxantin), karoteny a krypto-xantiny – prevence virových, nervově-degenerativních a rakovinových onemocnění.

Přírodní afrodiziakum?

Kromě již zmíněného je chřest označovaný jako přírodní afrodiziakum. Je dokázané, že stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů. Sexuální apetit roste už po několika dnech. Samozřejmě, nesmí se jednat o vážnější sexuální problémy, tehdy je potřeba vyhledat lékaře.

Rychlé recepty z chřestu

Chřest se dá připravit na několik způsobů. Výhodou je, že se svojí chutí přizpůsobuje ostatním ingrediencím, podobně jako avokádo. Chřest můžete vařit, připravit na páře, grilovatpéct. Hodí se jako příloha k masu a rybám. Můžete ji přidat do salátů, těstovin nebo z něj uvařit polévku.

Carpaccio s chřestem

  • chřest,
  • mozzarella,
  • rajčata,
  • lístky čerstvé bazalky,
  • olivový olej,
  • balsamiko,
  • sůl, černé koření.

Očištěný chřest vložte na pánev, podlijte trochou vody a poduste asi 5 minut. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na tenké plátky, poskládejte za sebou. Na carpaccio naskládejte chřest. Ochuťte solí, kořením, lístky bazalky. Na závěr pokapejte olivovým olejem a podle chuti balsamikem.

špargľa príprava
Zdroj foto: AdobeStock.com

Zapečený chřest se šunkou

  • 150 g chřestu,
  • 200 g šunky,
  • 400 g eidamu,
  • 2 vejce,
  • sůl, černé koření.

Na dno zapékací mísy vtlačte polovinu nastrouhaného sýra. Přidejte na plátky nakrájenou šunku a chřest, který jste uvařili ve slané vodě. Ochuťte solí, kořením a posypte zbylým sýrem. Na závěr všechno zalijte rozmixovaným vajíčkem. Pečte při teplotě 200 °C přibližně 20 minut do zlatova.

Krémová chřestová polévka

  • 400 g bílého chřestu,
  • ½ l vývaru,
  • 3 lžíce smetany,
  • 3 lžíce hladké mouky,
  • 1 žloutek,
  • kousek másla,
  • sůl, bílé koření, muškátový ořech.

Očištěnou a na kousky nakrájený chřest uvařte ve vodě. Z mouky a másla připravte jíšku, tu zalejte vývarem z chřestu a slepičím vývarem. Žloutek smíchejte se smetanou a opatrně vmíchejte do polévky. Na závěr přidejte uvařený chřestu a ochuťte solí, kořením a muškátovým oříškem.

Chřestová omeleta

  • zelený chřest,
  • vajíčka,
  • smetana,
  • jarní cibulka,
  • sůl, černé koření, muškátový ořech.

Chřest umyjte, očistěte a vařte v osolené vodě 3 minuty. Vejce smíchejte s trochou smetany, přidejte i jarní cibulku. Ochuťte solí, kořením a strouhaným muškátovým oříškem. Na rozehřátý olej vložte chřest, zalijte vajíčkovou směsí a pečte na mírném ohni.

špargľa-recepty
Zdroj foto: AdobeStock.com

Chřestový salát s jahodami

  • 100 g chřestu,
  • 150 g jahod,
  • rukola,
  • baby špenát,
  • vlašské ořechy,
  • olivový olej,
  • citrónová šťáva,
  • sůl, černé koření.

Očistěný chřest uvařte ve slané vodě. Mezitím smíchejte olej s citrónovou šťávou, solí a kořením. Chřest a jahody nakrájejte na menší kousky, smíchejte s rukolou a baby špenátem. Posypejte ořechy a na závěr přelijte připraveným dresinkem.

Chřest v těhotenství

Chřest je významným zdrojem kyseliny listové. Pokud plánujete otěhotnět nebo už čekáte dítě, jezte chřest pravidelněji. Kyselina listová podporuje růstsprávný vývoj plodu.

Nežádoucí účinky chřestu

Předávkování chřestem je téměř nemožné. Nejezte ji však každý den a ve velkém množství. V ojedinělých případech se může dostavit alergie – podráždění pokožky, výtok z nosu, otoky úst a rtů, či zhoršené dýchání.

Některým lidem může po chřestu zapáchat moč. Je to důsledek specifické amino-derivátní kyseliny, kterou tělo vytváří po konzumaci. Chřestu by se měli vyhýbat lidé s těmito nemocemi/problémy:

  • zánět močového měchýře,
  • ledvinové kameny,
  • onemocnění prostaty,
  • onemocnění ledvin,
  • svalové problémy.

Zdroj:

medlicker.com,

styl-zivota.cz,

mojezdravi.cz,

foodfest.sk.

 

Napsat komentář