Zdroj foto: www.stock.adobe.com
Už jste se také setkali s moderními názory, že mléčné výrobky jsou pro naše zdraví škodlivé?
Jedni tvrdí, že oslabují obranyschopnost těla, „zahlenují“ a způsobují záněty.
Jiní zase, že jsou velmi cennou složkou stravy, protože obsahují vápník a další živiny.
Kde je pravda?
Které mléčné výrobky jsou nejlepší?
A kdy nám mohou (naopak) uškodit?
Trend zeleniny a ovoce potlačil mléčné výrobky
Dnešní trendy dávají do popředí zeleninu a ovoce, některé dokonce maso. Další skupiny potravin, zejména mléčné výrobky, se z „módy“ pomalu, ale jistě vytrácejí. Už opravdu nepotřebujeme živiny z mléka, sýrů a jiných mléčných výrobků?
Kdysi tvořily mléčné výrobky důležitou složku české stravy. Dnes je odsouváme stranou. Máme zapomenout na všechny lidové zvyky, které provázely naše dětství nebo životy našich předků?
Každý národ má jiné stravovací tradice
Naši předkové žili velmi jednoduchým životem. K základním zdrojům obživy patřily obilniny, brambory, luštěniny a neodmyslitelné mléčné výrobky. Mléko, smetana, syrovátka, tvaroh – to všechno člověka spolehlivě zasytilo a obohatilo o různé živiny.
Proč bychom se teď měli těchto produktů vzdát? Kvůli tomu, že „trendovější“ jsou nyní náhražky mléka a mléčných výrobků, často vyrobené z méně kvalitních surovin?

Odborníci jsou na straně tradic
Stále více výživových odborníků dnes upozorňuje na stravu podle regionů a tradic. Znamená to, že svůj jídelníček máme přizpůsobit generacím prarodičů a praprarodičů, od kterých jsme dostali genetickou výbavu. Tomu, na co je naučená naše genetika, bychom tedy měli nejvíce věřit.
Tělo Středoevropana bude jinak reagovat na inuitskou stravu plnou mořských plodů a ryb, než tělo Inuita. Stejně tak by nám úplně „nesedla“ mexická strava, založená na luštěninách a ostrém koření.
Většina studií potvrzuje pozitivní vliv mléka a mléčných výrobků na zdraví kostí, srdce i cév.
Mléko a zdravé kosti
Mléko obsahuje fosfor, hořčík, vitamin D, bílkoviny, ale hlavně – vápník. Tento měkký, lehký kov potřebujeme na silné kosti, kontrakce svalů a přenos informací mezi nervovými buňkami.
Pokud máme málo vápníku, naše kosti slábnou, jsou lámavé a křehké, hrozí nám osteoporóza. Nedá se však říct, že mléko nás ochrání před zlomeninami. Do hry vstupují i jiné faktory, jako například:
- cvičení,
- kouření,
- požívání alkoholu,
- změny hladin hormonů,
- vyšší věk.
Nejen vápník, ale i další živiny v mléce jsou pro nás životně důležité. Pokud nemůžete nebo nechcete konzumovat mléko, najděte si jiné zdroje vápníku, nebo se o tom poraďte s lékařem.

Nemléčné zdroje vápníku:
- sójové mléko,
- slunečnicová semínka,
- sezamová semínka,
- chia semínka,
- mandle,
- sušené fíky,
- tofu,
- bílá fazole,
- okra,
- edamame – nezralé sójové boby,
- listová zelenina,
- brokolice,
- kapusta,
- sladké brambory,
- pomeranče.
Mléko, nasycené tuky a srdce
Mnozí lidé s onemocněními srdce a cév se vyloženě bojí mléka a mléčných výrobků. Je pravdou, že v plnotučném mléce, resp. v plnotučných výrobcích, se nacházejí nasycené tuky. V produktech s omezeným množstvím tuků je jich však méně, a tedy není důvod se jich obávat.
Nasycené tuky známe zejména z masných produktů. Jsou prý nepřátelé zdraví, protože pokud to s nimi přeháníme, hrozí nám nemoci srdce nebo vysoká hladina cholesterolu.
Avšak nedávné studie ukázaly, že souvislost mezi nasycenými tuky a srdečními chorobami není tak silná, jak si odborníci původně mysleli. Je totiž třeba brát v úvahu i ostatní životní faktory.
Zajímavé zjištění přinesl také tým kardiologů, který sledoval stravu s nasycenými tuky a ucpávání cév. Víte, co tvrdí? Podle nich se počet onemocnění srdce a cév zvýšil právě kvůli trendu vynechávat ze stravy tuky.
Vyloučení tuků z každodenního jídelníčku znamenalo vyšší příjem sacharidů, včetně cukrů. A cukry výrazně poškozují zdraví srdce a cév.
Co je základem při onemocněních srdce a cév?
- hodně ovoce a zeleniny,
- pravidelné cvičení,
- úplná nikotinová abstinence,
- nízká nebo žádná spotřeba alkoholu,
- dostatečný spánek,
- pravidelná kontrola krevního tlaku, cholesterolu a cukru v krvi.

Co obsahuje šálek plnotučného mléka?
- 149 kalorií,
- 7,69 g bílkovin,
- 11,7 g sacharidů,
- 7,93 g tuku,
- 276 mg vápníku,
- 3,7 IU vitaminu D,
- 1,1 mcg vitaminu B12,
- 112 IU vitaminu A,
- 24,4 mg hořčíku,
- 322 mg draslíku,
- 12,2 IU folátu,
- 205 mg fosforu.
Mohou diabetici mléko?
Vyvážená strava je neoddělitelnou součástí léčby cukrovky. Lékaři tehdy doporučují středomořskou stravu, složenou ze zdravých tuků, olivového oleje, ryb, ovoce, zeleniny, celých zrn a střídmého množství mléčných výrobků. Studie přitom ukázaly, že například plnotučné přírodní jogurty chrání před cukrovkou 2. typu.
Každý je však jiný. Proto se poraďte s lékařem nebo odborníkem na výživu, jaké stravování je pro vás nejvhodnější.
Moderní diety: Laktóza jako strašák
Na internetu najdete mnoho diet na hubnutí, které vylučují nebo minimalizují příjem laktózy – a to bez ověřených vědeckých faktů či lékařských doporučení. Podobné je to i u bezlepkových diet, které údajně pomáhají při hubnutí. Takto to však nefunguje.
Co tím myslíme? Jednoduše – pokud nemáte zdravotní důvod k omezení laktózy nebo lepku, nevyhýbejte se jim. Pokud nemáte žádné problémy při trávení mléčných výrobků nebo laktózy, přičemž vám lékař takovou dietu ani nenařídil, opět nemáte důvod k vynechávání laktózy či lepku.
Ano, laktóza může být pro někoho těžce stravitelná, dokonce problematická. V tom případě se opravdu musíte vyhýbat výrobkům s laktózou. Chybějící živiny se ale vždy dají nahradit jiným způsobem.
Nesnášenlivost laktózy: Laktózová intolerance
Mléčné výrobky obsahují cukr nazývaný laktóza. Aby tenké střevo dokázalo laktózu strávit, potřebuje enzym – laktázu. Pokud nemáme dostatek laktázy, nedokážeme zpracovat mléčné výrobky. To vede k intoleranci laktózy, která se projeví jako:
- nadýmání,
- bolest břicha,
- nevolnost,
- průjem.
Laktóza se nachází i v mateřském mléce, kojenci ji však většinou stráví bez problémů. Nesnášenlivost laktózy je v dětství vzácnou poruchou. Objevuje se až později, když se s věkem a vlivem prostředí zpomaluje tvorba laktázy.
Máte podobné problémy? Upozorněte na to praktického lékaře, případně imunoalergologa.
Fermentované výrobky?
Fermentované mléčné výrobky jsou většinou dobrou volbou pro lidi, kteří jsou citliví na laktózu. Přírodní jogurty či některé tvrdé sýry obsahují méně laktózy než sklenice mléka.
Zdroje:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/326269.php
- https://www.healthline.com/nutrition/is-dairy-bad-or-good
- https://www.health.harvard.edu/blog/dairy-health-food-or-health-risk-2019012515849
- https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/do-humans-need-dairy-heres-the-science-a7484086.html
- gov/dairy
- org/patients/treatment/calciumvitamin-d/a-guide-to-calcium-rich-foods/
- od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/
- gov/media/releases/2017/p0718-diabetes-report.html
- com/releases/2014/09/140915202955.htm
- org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/dairy-products-milk-yogurt-and-cheese
- nlm.nih.gov/pubmed/30084105
- nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4275440/
- oup.com/ajcn/article/103/4/1111/4662895