Vitamín C: Kdo onemocní, shání celaskon. Ale nejlepší je přírodní vitamín C

(Zdroj foto: stock.adobe.com)

Viděli jste už ve filmu, jak námořníci během dlouhých plaveb na moři rychle přicházeli o zuby?

Dobrodruhové kvůli jednotvárné stravě trpěli chorobou skorbut, která vzniká z nedostatku vitamínu C.

Proto časem začali vyhledávat potraviny, které dnes známe jako hlavní zdroje vitamínu C.

Námořníci a piráti jen z vlastní zkušenosti zpozorovali, že najednou mají lepší imunitu a zuby „zůstávají na místě“.

Jak získáte přírodní vitamín C?

Kolik vitamínu C přijmout za den?

Proč se céčkem nepředávkujeme?

Vitamín C a jeho úloha v organismu

Lidé od nepaměti vyhledávali potraviny s vyšším obsahem vitamínu C, především pokud je trápili zdravotní problémy. O chemii sice nevěděli nic, ale není nad empirickou zkušenost.

Vitamín C byl oficiálně objevený až v roce 1928, kdy ho maďarský biochemik Albert Szent-Györi izoloval z hovězích nadledvin, později z kapusty a pomerančů. A v čem je tedy C-éčko unikátní?

Kromě celkového posilnění obranyschopnosti, má antioxidační účinky, takže zbavuje tělo různých škodlivin. Nevýhodou je, že organizmus nedokáže zpracovat „céčko“ ve velkých dávkách.

I proto musíme céčko přijímat v menších porcích během celého dne, což zabezpečí jeho postupné uvolňování.

Vitamín C také pomáhá při zpracování vitamínu E, což je další silný antioxidant.

Jaká je denní dávka vitamínu C?

Doporučená denní dávka závisí na věku, v dospělosti i na druhu práce. Dítě do 1. roku potřebuje pro správný vývoj více vitamínu C, potom se množství výrazně sníží.

V dospělosti denní dávka postupně narůstá na 90130 mg. Doporučená denní dávka podle věku, pokud lékař nerozhodne jinak:

  • dítě do 6 měsíců – 40 mg,
  • dítě od 6 do 12 měsíců – 50 mg,
  • dítě od 1 do 3 let – 15 mg,
  • dítě od 4 do 8 let – 25 mg,
  • dítě od 9 do 13 let – 45 mg,
  • chlapec od 14 do 18 let – 75 mg,
  • děvče od 14 do 18 let – 65 mg,
  • dospělý muž, který nepracuje manuálně – 90 mg,
  • dospělá žena, která nepracuje manuálně – 75 mg,
  • dospělý člověk s lehkou manuální prací – 100 mg,
  • dospělý člověk se středně těžkou manuální prací – 120 mg,
  • dospělý člověk s těžkou manuální prací – 130 mg,
  • těhotná žena – 85 mg,
  • kojící žena – 120 mg.

Jak správně užívat vitamín C

Nejlepší formou doplňování céčka je strava. V každém hlavním jídle počítejte s čerstvou zeleninou nebo s čerstvým ovocem.

Pokud užíváte vitamín C jako doplněk stravy, dělejte to nalačno, krátce před snídaní. Zapíjejte vždy čistou vodou.

Pokud céčko užíváte pro silnější imunitu, rozdělte si to na 2 dávky. Tu druhou si dejte večer, krátce před spaním.

celaskon-vitamín-c
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Dá se vitamínem C předávkovat?

Vitamín C se neukládá v tucích, jako jiné vitamíny. Je rozpustný ve vodě, proto se v těle neudrží dlouho. Z tohoto důvodu se jím nemůžete předávkovat.

Pokud má organismus nadbytek vitamínu C, automaticky ho vylučuje močí, nedělá si žádné zásoby. I proto je potřeba si céčko doplňovat během celého dne.

U člověka s citlivým trávením se mohou nárazově vyšší dávky vitamínu C projevit průjmem nebo bolestmi břicha.

Příznaky nedostatku vitamínu C:

  • bolesti svalů a kloubů,
  • únava,
  • opakující se prochladnutí, chřipky,
  • vypadávání vlasů,
  • horší kvalita nehtů a pokožky,
  • pomalejší hojení ran,
  • podrážděnost, zhoršení psychiky,
  • vytváření modřin (i po slabém úderu),
  • krvácení dásní,
  • časté záněty v těle.

Potraviny, které obsahují vitamín C

Když lidem chybí vitamín C, ze zvyku sahají po citrusovém ovoci. Ve skutečnosti je ho mnohem více v různých druzích zeleniny. Například 100 gramů citrónů nebo pomerančů má 40 – 55 mg vitamínu C.

Naproti tomu má stejné množství růžičkové kapusty 80115 mg vitamínu, petrželová nať 100170 mg, brokolice 110120 mg, paprika od 80 do 200 mg.

A pozor, na závěr přichází superzdroj vitamínu C – jsou to šípky. 100 gramů šípků obsahuje 8001200 mg vitamínu C!

najkvalitnejsi vitamin c šípky
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Další potraviny s vyšším obsahem céčka:

  • černý rybíz,
  • grep,
  • kysané zelí,
  • špenát,
  • kiwi,
  • jahody,
  • křen,
  • kopr,
  • celerová nať,
  • fenykl.

Tekutý vitamín C – nejlépe vstřebatelný vitamín C

Hlavním zdrojem vitamínu C má být čerstvá strava. Pokud to nestačí, sáháme po náhradě – tabletách a šumivých přípravcích (tzv. celaskon).

Třetí možnost představuje tekutý vitamín C, nazývaný také liposomální. Původně se v této podobě využíval u onkologických pacientů.

Jeho výhodou je postupné uvolňování a vstřebávání (během 12 hodin), takže má delší účinnost, přičemž zrychleně posilňuje imunitu. V této podobě je šetrnější i pro trávicí trakt.

Tekutý vitamín C se smíchá s vodou a vypije nalačno před snídaní nebo spaním.

Vitamín C a jeho účinky

Podpora tvorby kolagenu

Kolagen (nebo moderně – bílkovina mladosti) zabezpečuje funkčnost kloubů, ohybnost kolen, zpevňuje cévní stěny i dásně. Vitamín C podporuje vstřebávání kolagenu, zároveň zvyšuje jeho účinnost.

Pročisťování jater

Vzhledem k tomu, že vitamín C je silným antioxidantem, pomáhá i během pročišťování jater. V tomto případě se doporučuje tekutý vitamín C, který není pro játra natolik zatěžující.

Posilnění srdce a cév

Kromě už zmiňovaného zpevnění cév, vitamín C zabraňuje usazování cholesterolu v krvi. To je ta nejlepší prevence před vznikem aterosklerózy (kornatění tepen), i následných komplikací, jako cévní mozková příhoda nebo srdeční infarkt.

Vitamín C a imunita

Nejvíce zmiňovanou předností céčka je posilnění imunity. Už naše babičky věděly, že před chřipkovou sezónou je potřeba jíst hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Na to v současnosti jaksi zapomínáme nebo upřednostňujeme vitamínové náhrady.

A proč vlastně céčko posilňuje imunitu?

Co „dělá“ v našem těle?

V prví řadě – podporuje tvorbu bílých krvinek, které chrání před infekcemi a viry. Kromě toho posilňuje metabolismus, díky čemu se jednodušeji zbavujeme toxinů, které významně snižují imunitu.

Pokud už cítíte první příznaky nachlazení, užijte si céčko. Zvýšená dávka v prvních hodinách dokáže nemoc potlačit. Doporučuje se také citrónová šťáva s medem.

Při virovém onemocnění nebo prochladnutí jezte ještě více čerstvého ovoce a zeleniny.

Vitamín C při anémii

Nejčastější příčinou chudokrevnosti (anémie) je nedostatek železa v krvi. Železo se nedokáže dostatečně vstřebávat, pokud mu v tom nepomáhá vitamín C.

I proto se doporučuje, abychom kombinovali všechny potraviny, které jsou bohaté na železo, s těmi, které mají i vyšší podíl céčka.

Takže pokud pečete steak, uduste si k němu růžičkovou kapustu nebo brokolici.

Do luštěninové polévky zase přidejte (na konci vaření) celerovou a petrželovou nať.

Pokud máte smysl pro zvláštní kombinace, játrovou paštiku podávejte s rybízovým pyré.

vitamín-C-tablety-v-lekárni.jpg 22. júna 2020
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Vitamín C při nadměrné únavě

Pravděpodobně prvním symptomem absence céčka je únava. Můžete každou noc dobře spát i pravidelně sportovat, napříč tomu se to nezlepší.

Místo bezhlavého užívání magnézia, nebo ještě hůř – více šálků kávy, se raději podívejte na svůj jídelníček. Zelenina – skoro žádná, ovoce – pouze v kompotu.

Pokud si budete denně vařit šípkový čaj z celých plodů, nebo užívat výživový doplněk se šípky, uděláte lépe. Uvidíte, jak rychle se vrátíte do původní kondice.

Pokud únava přetrvává, konzultujte svůj stav s lékařem.

Kuřáci a vitamín C

Vícero výzkumů potvrdilo, že kuřáci mají výrazně nižší hladinu vitamínu C. Nikotin totiž brání vstřebávání céčka. I proto by měli kuřáci denně přijmout až o 35 mg více vitamínu C, jako jiní lidé.

Důležité je to i kvůli čištění organismu od škodlivin, které vdechují spolu s dýmem. Vyšší příjem céčka se doporučuje i u pasivních kuřáků.

Zdroje:

Napsat komentář