(Zdroj foto: stock.adobe.com)
Viděli jste už ve filmu, jak námořníci během dlouhých plaveb na moři rychle přicházeli o zuby?
Dobrodruhové kvůli jednotvárné stravě trpěli chorobou skorbut, která vzniká z nedostatku vitamínu C.
Proto časem začali vyhledávat potraviny, které dnes známe jako hlavní zdroje vitamínu C.
Námořníci a piráti jen z vlastní zkušenosti zpozorovali, že najednou mají lepší imunitu a zuby „zůstávají na místě“.
Jak získáte přírodní vitamín C?
Kolik vitamínu C přijmout za den?
Proč se céčkem nepředávkujeme?
Vitamín C a jeho úloha v organismu
Lidé od nepaměti vyhledávali potraviny s vyšším obsahem vitamínu C, především pokud je trápili zdravotní problémy. O chemii sice nevěděli nic, ale není nad empirickou zkušenost.
Vitamín C byl oficiálně objevený až v roce 1928, kdy ho maďarský biochemik Albert Szent-Györi izoloval z hovězích nadledvin, později z kapusty a pomerančů. A v čem je tedy C-éčko unikátní?
Kromě celkového posilnění obranyschopnosti, má antioxidační účinky, takže zbavuje tělo různých škodlivin. Nevýhodou je, že organizmus nedokáže zpracovat „céčko“ ve velkých dávkách.
I proto musíme céčko přijímat v menších porcích během celého dne, což zabezpečí jeho postupné uvolňování.
Vitamín C také pomáhá při zpracování vitamínu E, což je další silný antioxidant.
Jaká je denní dávka vitamínu C?
Doporučená denní dávka závisí na věku, v dospělosti i na druhu práce. Dítě do 1. roku potřebuje pro správný vývoj více vitamínu C, potom se množství výrazně sníží.
V dospělosti denní dávka postupně narůstá na 90 až 130 mg. Doporučená denní dávka podle věku, pokud lékař nerozhodne jinak:
- dítě do 6 měsíců – 40 mg,
- dítě od 6 do 12 měsíců – 50 mg,
- dítě od 1 do 3 let – 15 mg,
- dítě od 4 do 8 let – 25 mg,
- dítě od 9 do 13 let – 45 mg,
- chlapec od 14 do 18 let – 75 mg,
- děvče od 14 do 18 let – 65 mg,
- dospělý muž, který nepracuje manuálně – 90 mg,
- dospělá žena, která nepracuje manuálně – 75 mg,
- dospělý člověk s lehkou manuální prací – 100 mg,
- dospělý člověk se středně těžkou manuální prací – 120 mg,
- dospělý člověk s těžkou manuální prací – 130 mg,
- těhotná žena – 85 mg,
- kojící žena – 120 mg.
Jak správně užívat vitamín C
Nejlepší formou doplňování céčka je strava. V každém hlavním jídle počítejte s čerstvou zeleninou nebo s čerstvým ovocem.
Pokud užíváte vitamín C jako doplněk stravy, dělejte to nalačno, krátce před snídaní. Zapíjejte vždy čistou vodou.
Pokud céčko užíváte pro silnější imunitu, rozdělte si to na 2 dávky. Tu druhou si dejte večer, krátce před spaním.
Dá se vitamínem C předávkovat?
Vitamín C se neukládá v tucích, jako jiné vitamíny. Je rozpustný ve vodě, proto se v těle neudrží dlouho. Z tohoto důvodu se jím nemůžete předávkovat.
Pokud má organismus nadbytek vitamínu C, automaticky ho vylučuje močí, nedělá si žádné zásoby. I proto je potřeba si céčko doplňovat během celého dne.
U člověka s citlivým trávením se mohou nárazově vyšší dávky vitamínu C projevit průjmem nebo bolestmi břicha.
Příznaky nedostatku vitamínu C:
- bolesti svalů a kloubů,
- únava,
- opakující se prochladnutí, chřipky,
- vypadávání vlasů,
- horší kvalita nehtů a pokožky,
- pomalejší hojení ran,
- podrážděnost, zhoršení psychiky,
- vytváření modřin (i po slabém úderu),
- krvácení dásní,
- časté záněty v těle.
Potraviny, které obsahují vitamín C
Když lidem chybí vitamín C, ze zvyku sahají po citrusovém ovoci. Ve skutečnosti je ho mnohem více v různých druzích zeleniny. Například 100 gramů citrónů nebo pomerančů má 40 – 55 mg vitamínu C.
Naproti tomu má stejné množství růžičkové kapusty 80 až 115 mg vitamínu, petrželová nať 100 až 170 mg, brokolice 110 až 120 mg, paprika od 80 do 200 mg.
A pozor, na závěr přichází superzdroj vitamínu C – jsou to šípky. 100 gramů šípků obsahuje 800 až 1200 mg vitamínu C!
Další potraviny s vyšším obsahem céčka:
- černý rybíz,
- grep,
- kysané zelí,
- špenát,
- kiwi,
- jahody,
- křen,
- kopr,
- celerová nať,
- fenykl.
Tekutý vitamín C – nejlépe vstřebatelný vitamín C
Hlavním zdrojem vitamínu C má být čerstvá strava. Pokud to nestačí, sáháme po náhradě – tabletách a šumivých přípravcích (tzv. celaskon).
Třetí možnost představuje tekutý vitamín C, nazývaný také liposomální. Původně se v této podobě využíval u onkologických pacientů.
Jeho výhodou je postupné uvolňování a vstřebávání (během 12 hodin), takže má delší účinnost, přičemž zrychleně posilňuje imunitu. V této podobě je šetrnější i pro trávicí trakt.
Tekutý vitamín C se smíchá s vodou a vypije nalačno před snídaní nebo spaním.
Vitamín C a jeho účinky
Podpora tvorby kolagenu
Kolagen (nebo moderně – bílkovina mladosti) zabezpečuje funkčnost kloubů, ohybnost kolen, zpevňuje cévní stěny i dásně. Vitamín C podporuje vstřebávání kolagenu, zároveň zvyšuje jeho účinnost.
Pročisťování jater
Vzhledem k tomu, že vitamín C je silným antioxidantem, pomáhá i během pročišťování jater. V tomto případě se doporučuje tekutý vitamín C, který není pro játra natolik zatěžující.
Posilnění srdce a cév
Kromě už zmiňovaného zpevnění cév, vitamín C zabraňuje usazování cholesterolu v krvi. To je ta nejlepší prevence před vznikem aterosklerózy (kornatění tepen), i následných komplikací, jako cévní mozková příhoda nebo srdeční infarkt.
Vitamín C a imunita
Nejvíce zmiňovanou předností céčka je posilnění imunity. Už naše babičky věděly, že před chřipkovou sezónou je potřeba jíst hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Na to v současnosti jaksi zapomínáme nebo upřednostňujeme vitamínové náhrady.
A proč vlastně céčko posilňuje imunitu?
Co „dělá“ v našem těle?
V prví řadě – podporuje tvorbu bílých krvinek, které chrání před infekcemi a viry. Kromě toho posilňuje metabolismus, díky čemu se jednodušeji zbavujeme toxinů, které významně snižují imunitu.
Pokud už cítíte první příznaky nachlazení, užijte si céčko. Zvýšená dávka v prvních hodinách dokáže nemoc potlačit. Doporučuje se také citrónová šťáva s medem.
Při virovém onemocnění nebo prochladnutí jezte ještě více čerstvého ovoce a zeleniny.
Vitamín C při anémii
Nejčastější příčinou chudokrevnosti (anémie) je nedostatek železa v krvi. Železo se nedokáže dostatečně vstřebávat, pokud mu v tom nepomáhá vitamín C.
I proto se doporučuje, abychom kombinovali všechny potraviny, které jsou bohaté na železo, s těmi, které mají i vyšší podíl céčka.
Takže pokud pečete steak, uduste si k němu růžičkovou kapustu nebo brokolici.
Do luštěninové polévky zase přidejte (na konci vaření) celerovou a petrželovou nať.
Pokud máte smysl pro zvláštní kombinace, játrovou paštiku podávejte s rybízovým pyré.
Vitamín C při nadměrné únavě
Pravděpodobně prvním symptomem absence céčka je únava. Můžete každou noc dobře spát i pravidelně sportovat, napříč tomu se to nezlepší.
Místo bezhlavého užívání magnézia, nebo ještě hůř – více šálků kávy, se raději podívejte na svůj jídelníček. Zelenina – skoro žádná, ovoce – pouze v kompotu.
Pokud si budete denně vařit šípkový čaj z celých plodů, nebo užívat výživový doplněk se šípky, uděláte lépe. Uvidíte, jak rychle se vrátíte do původní kondice.
Pokud únava přetrvává, konzultujte svůj stav s lékařem.
Kuřáci a vitamín C
Vícero výzkumů potvrdilo, že kuřáci mají výrazně nižší hladinu vitamínu C. Nikotin totiž brání vstřebávání céčka. I proto by měli kuřáci denně přijmout až o 35 mg více vitamínu C, jako jiní lidé.
Důležité je to i kvůli čištění organismu od škodlivin, které vdechují spolu s dýmem. Vyšší příjem céčka se doporučuje i u pasivních kuřáků.
Zdroje:
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
- https://www.sme.sk/c/2116404/tradicne-i-netradicne-zdroje-vitaminu-c.html
- https://www.nowtolove.co.nz/health/diet-nutrition/15-fascinating-facts-about-vitamin-c-34011
- https://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c#1
- https://sk.wikipedia.org/wiki/Albert_Szent-Györgyi
- https://www.verywellmind.com/smoking-and-vitamin-depletion-2825319