(Zdroj foto: Shutterstock.com)
Zelený ječmen je další z řady superpotravin, které v posledních letech zaplavily poličky lékáren a bioobchodů.
Podobně jako u mořských řas (chlorella či spirulina) i prodejci zeleného ječmene slibují přímo zázračný efekt této potraviny na naše zdraví.
Chcete příklady?
- Zelený ječmen zásobuje organismus všemi potřebnými živinami.
- Zelený ječmen je velký pomocník při léčbě cukrovky a vysokého krevního tlaku.
- Zelený ječmen – výborná prevence rakoviny!
Existují výzkumy, které by tato tvrzení opravdu potvrdily, nebo prodejci jen prohánějí?
Co je zelený ječmen?
Název zelený ječmen označuje mladé výhonky ječmene, které se zjevují do 1–2 týdnů po jeho zasazení, tedy ještě před objevením květů a zrn. V tomto stádiu se ječmen nachází v tzv. „nutričním píku„, což znamená, že obsahuje nejvyšší množství vitamínů a minerálů.
Ječmen je považován za první obilné zrno, které lidstvo pěstovalo. Jeho mladé výhonky údajně tvořily součást stravy již ve staré Asii či na Středním východě.
Co zelený ječmen obsahuje?
Ze zeleného ječmene bylo izolované široké spektrum vitamínů, minerálů a enzymů. Je bohatým zdrojem zejména chlorofylu, beta-karotenu, vápníku, železa, vitamínu C a vitamínů skupiny B.
Z enzymů je třeba zmínit zejména antioxidant superoxid dismutázu, z jiných antioxidačně působících látek saponarin a lutonarin. Zelený ječmen je také bohatým zdrojem aminokyselin, včetně 8 esenciálních, které si lidské tělo neumí samo vyrobit, a proto je odkázáno na jejich příjem z potravy.
Co opravdu dokáže?
Zelený ječmen se nejčastěji používá na zvýšení celkové vitality, posílení organismu či jako zdroj živin. Při hledání informací o zeleném ječmeni narazíme na množství více či méně pravdivých tvrzení. Pojďme se podívat na ty nejběžnější a na to, co o nich říká vědecký výzkum.
Má antioxidační účinky
Reaktivní formy kyslíku, nazývané také volné radikály, poškozují buňky – jsou příčinou jejich předčasného stárnutí. Volné radikály hrají negativní roli i při mnoha zánětlivých onemocněních a při vzniku rakoviny. Naopak antioxidanty jsou látky, které dokáží volné radikály vychytávat, čili zabraňují jejich negativnímu vlivu na lidský organismus.
Antioxidační působení látek v zeleném ječmeni bylo prokázáno několika studiemi. Týkalo se to zejména vitamínu C, saponarinu, lutonarinu a enzymu superoxid dismutazy. Většina studií však proběhla na zvířatech nebo ve zkumavkách, výzkumy u lidí jsou velmi omezené.
Můžeme tedy říci, že zelený ječmen má antioxidační účinky. Ale nakolik jsou tyto účinky významné u lidí nebo u kterých onemocnění by mohly pomoci, stále ještě pouze předpokládáme.
Působí protizánětlivě
Antioxidační účinek je úzce spojen s protizánětlivým. Při pokusech ve zkumavkách a na zvířatech, zelený ječmen prokázal protizánětlivý účinek. U lidí se studie týkaly převážně pacientů s revmatoidní artritidou. Ukázalo se, že pokud tito pacienti užívali zelený ječmen, mohli snížit dávky léčiv proti bolesti a zánětu .
Na definitivní potvrzení těchto účinků u lidí, případně na doporučení zeleného ječmene při léčbě dalších zánětlivých onemocnění, je nutný další výzkum.
Zbavuje organismus toxinů
Chlorofyl v zeleném ječmeni dokáže na sebe navázat různé cizorodé látky (škodliviny, ale také léčiva), čímž sníží jejich vstřebání do krevního oběhu. Vláknina zase stimuluje činnost střev a podporuje pravidelné vyprazdňování, což také snižuje možnost vstřebání toxinů do krve.
V principu platí, že zdravý organismus se detoxikuje stále, rozumněji a levněji než různé detoxikační kúry a přípravky. Pokud celoročně jíme vyváženou stravu, která obsahuje co nejméně škodlivin, žádnou speciální detoxikaci nepotřebujeme.
Zlepšuje trávení a snižuje hladinu cukru v krvi
Zelený ječmen je dobrým zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukrů z potravy. Mohlo by tedy jít o vhodný doplněk ke standardní léčbě, protože v počátečních studiích při cukrovce II. typu zelený ječmen pomohl pacientům, aby si udrželi stabilní hladinu cukru v krvi.
Na jeho definitivní doporučení pro diabetiky je však ještě zapotřebí další výzkum.
Snižuje hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi
Zelený ječmen ve studiích (u zvířat i u lidí) skutečně dokázal snížit hladiny celkového cholesterolu, „špatného“ LDL-cholesterolu a triglyceridů, přičemž zvýšil hladiny „dobrého“ HDL-cholesterolu. Za tento efekt je pravděpodobně zodpovědná vláknina, resp. beta-sitosterol, který zpomaluje vstřebávání cholesterolu z potravy a urychluje jeho vylučování.
Ve srovnání s léčivy na snížení cholesterolu byl však efekt zeleného ječmene o něco menší. Proto se zdá, že zatím může mít opodstatnění pouze jako doplňková léčba vysokého cholesterolu.
Každopádně konzultujte jeho přidání do stravy se svým lékařem. Člověk, který vás léčí, musí být seznámen se všemi výživovými doplňky, které užíváte.
Brání vzniku a šíření rakoviny
Při pokusech ve zkumavkách zelený ječmen dokázal zpomalit růst několika druhů rakovinných buněk. Byly prokázány antioxidační účinky zeleného ječmene a antimutagenní účinky chlorofylu.
Na základě těchto výzkumů vznikl předpoklad, že zelený ječmen působí preventivně proti vzniku rakoviny. Neexistuje však výzkum na lidech, který by tento předpoklad potvrdil. Tvrdit, že zelený ječmen brání vzniku rakoviny, je proto zatím předčasné.
Pomáhá při onemocněních střev
Zelený ječmen byl zkoumán na zvířecím modelu ulcerózní kolitidy, kde snížil množství látek, které způsobují zánět, přičemž stimuloval růst prospěšných bakterií ve střevě. Na lidech proběhlo pouze pár studií – skupina pacientů s ulcerózní kolitidou, která užívala zelený ječmen, hlásila zlepšení příznaků onemocnění, méně průjmů a bolestí.
Ačkoliv se zdá, že zelený ječmen by u tohoto onemocnění mohl napomáhat, na definitivní potvrzení jeho účinku je nutný další výzkum.
Další účinky zeleného ječmene
Zvýšení imunity a celkové energie, pomoc při hubnutí, antidepresivní a antistresové účinky, pomoc při kožních potížích a prevence vzniku krevních sraženin – toto jsou další pozitivní zprávy o zeleném ječmeni.
V těchto oblastech bylo provedeno pouze pár studií ve zkumavkách nebo na zvířatech. Zatím chybí kvalitní výzkumy, které by tato tvrzení podpořily nebo vyvrátily.
Jak užívat zelený ječmen?
Dávky použité ve studiích byly většinou 15 g denně. A co volní prodejci? Zde se doporučení různí. Nejčastěji natrefíte na radu: minimálně 2x denně čajová lžička prášku (2,5 – 8 g), při větší fyzické nebo psychické zátěži lze dávky postupně navyšovat.
Výrobci obvykle doporučují tříměsíční kúru 1 – 2x ročně. Jelikož jde o potravinu, která je sice nutričně bohatá, ale obsah její živin nepřesahuje denní doporučené dávky pro jednotlivé vitamíny a minerály, při dodržení doporučeného dávkování můžete zelený ječmen užívat i dlouhodobě.
Příprava nápoje ze zeleného ječmene
- Na přípravu nápoje používejte studenou, maximálně vlažnou vodu. Použitím teplé se totiž ničí některé aktivní složky ječmene, např. enzymy.
- Zda budete nápoj pít ráno (nalačno) nebo v průběhu dne (po jídle), záleží na vás. Většina výrobců však doporučuje pití nalačno, resp. odstup alespoň 2 hodin od posledního jídla.
- Pokud vás odrazuje nepříliš příjemná chuť zeleného ječmene, můžete si ho smíchat s ovocnými džusy, s citrónovou nebo limetkovou šťávou.
Jak najít kvalitní zelený ječmen?
Pokud se rozhodnete zelený ječmen vyzkoušet, mějte na paměti, že nejde o lék, ale o výživový doplněk. Obsah výživových doplňků není sledován tak přísně, jako při lécích. Nekontroluje, zda opravdu obsahují tolik látek, jak tvrdí obal apod.
K náznakům, že jde o kvalitnější výrobek, obvykle patří následující věci. Kvalitní výrobce by měl mít tzv. GMP certifikát, čili certifikát správné výrobní praxe. Obal by měl obsahovat kompletní nutriční profil výrobku, to znamená, kolik jakých živin obsahuje, a nikoli pouze informaci o množství prášku v jedné dávce.
Má zelený ječmen nějaké nežádoucí účinky?
Nežádoucí účinky jsou obvykle mírné. Patří sem bolesti hlavy, průjmy, větry, únava, akné či zhoršení ekzémů. Abyste se jim vyhnuli, začněte s nižšími dávkami a postupně je zvyšujte na doporučené.
I při dodržení doporučeného dávkování vám však může hrozit alergická reakce, resp. přecitlivělost. Projevy mohou být různé. Nejčastěji jde o vyrážky, svědění, otok a zarudnutí pokožky, ve vážných případech o problémy s dýcháním.
Může zelený ječmen užívat každý?
Ačkoli přecitlivělost je obyčejně spojována s ječným zrnem (ne se zelenými výhonky), užívání zeleného ječmene se nedoporučuje v případě, že trpíte celiakií. Pokud máte alergii na nějaký druh obilovin, resp. rostlin z čeledi trav (latinsky Poaceae), jako např. oves, rýže, pšenice, kukuřice, existuje vyšší riziko, že se u vás rozvine alergická reakce i při užívání ječmene. Proto se mu raději vyhněte.
Chybí také informace o bezpečnosti zeleného ječmene v těhotenství a při kojení. V tomto období zelený ječmen neužívejte. V lidovém léčitelství se dokonce traduje, že ječné klíčky mohou vyvolat potrat.
Stejně nebyl proveden žádný výzkum, který by prokázal bezpečnost dlouhodobého užívání zeleného ječmene u dětí. Čili – opět nedoporučujeme. (Kvůli ne právě nejpříjemnější chuti, by se děti zelenému ječmeni pravděpodobně i tak obloukem vyhnuly…)
S čím ječmen nekombinovat
Nejjednodušší odpověď na tuto otázku je – s ničím. Jelikož zelený ječmen obsahuje poměrně hodně vlákniny a chlorofylu, které dokáží na sebe navázat různé látky, mezi ním a jakýmikoli léky (ať výživovými doplňky) dodržte odstup alespoň 2 hodin.
Zelený ječmen může snížit vstřebávání cukrů z potravy, a tím i hladinu cukru v krvi. Avšak léky používané při cukrovce rovněž snižují hladinu cukru v krvi. Výsledkem této kombinace proto může být příliš nízká hladina cukru v krvi (hypoglykémie).
Proto pokud se léčíte na cukrovku a užíváte zelený ječmen, cukr v krvi si pravidelně měřte. Jakékoliv snížení dávky léků konzultujte se svým lékařem, a nikdy si dávky neupravujte sami!
Ze stejného důvodu byste měli přerušit užívání před plánovaným chirurgickým zákrokem. Existuje totiž obava, že snížená hladina cukru v krvi by mohla nepříznivě ovlivnit průběh zákroku.
Zelený ječmen obsahuje vitamín K. Pokud užíváte warfarin, léčivo na snížení krevní srážlivosti, příjem vitamínu K by měl být stabilní. Pokud budete současně užívat zelený ječmen, snížíte tím účinek warfarinu.
Zelenému ječmeni se v tomto případě vyhněte, případně vše konzultujte se svým lékařem, možná najdete zlatou střední cestu.
Se zeleným ječmenem opatrně
Zdá se, že zelený ječmen má řadu zdraví prospěšných účinků. Obsahuje všechny důležité živiny a rozhodně jde o dobrý způsob, jak obohatit svůj jídelníček. Zatím však nemáme dostatek kvalitních vědeckých důkazů na to, abychom ho mohli doporučovat na léčbu či alespoň jako částečnou pomoc při různých zdravotních potížích.
Problémem zůstává i jeho dávkování při různých onemocněních či kvalita různých výživových doplňků. Tak jako při všech alternativách, jdeme do rizika.
Autorka je lékárnice.
Zdroje:
- http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-799-barley.aspx?activeingredientid=799&activeingredientname=barley
- https://www.drugs.com/npp/barley-grass.html
- http://supplementsinreview.com/greens/barley-grass-greens/
- http://www.gmanetwork.com/news/lifestyle/healthandwellness/327477/fda-warns-vs-unregistered-green-barley-powder-juice-drink/story/
- http://www.livestrong.com/article/137514-the-benefits-green-barley/