Zdroj foto: Shutterstock.com
Salmonelóza je jedno z nejznámějších onemocnění trávicího ústrojí. Patří mezi nejčastější infekční střevní nákazy.
Hlavním původcem choroby je bakterie Salmonella enterica. Primárně osidlují střeva zvířat, zejména drůbeže, odkud se může přenést na člověka.
Člověk se může nakazit hlavně konzumací potravin obsahujících salmonelu, které neprošly dostatečným tepelným zpracováním nebo pasterizací.
Zdroje nákazy:
- nedostatečně tepelně upravené maso a výrobky z masa (sekaná, tlačenka),
- kontaminovaná syrová vejce a jídla z nich (majonéza, zmrzlina, vaječný krém),
- mořské plody – v případě lovu z kontaminované vody,
- nepasterizované mléko,
- neumyté ovoce a zelenina – polévané kontaminovanou vodou.
Nedodržování správného zpracování potravin ve stravovacích zařízeních, jako jsou školní jídelny, domovy důchodců či restaurace, mělo zejména v minulosti za následek výskyt epidemií. Klecový chov (a nedostatek hygieny v chovných stanicích) rovněž přispíval k častým nákazám salmonelou.
Díky zavedení přísných hygienických opatření Evropské unie pro stravovací zařazení a chov drůbeže však výskyt salmonelózy klesl.
Pozor i na domácí želvičky!
Kromě známých zdrojů nákazy salmonelou bylo zjištěno, že ji obsahuje i střevní trakt malých vodních želviček, které sa u nás staly oblíbeným domácím zvířátkem, hlavně u malých dětí. Proto se odporučuje dbát o zvýšenou hygienu – při manipulaci s želvami používejte rukavice a před jídlem si pořádně umyjte ruce mýdlem a teplou vodou.
Přenos z člověka na člověka je při dodržování základních hygienických návyků nepravděpodobný.
Kdo je náchylnější, aby se nakazil salmonelou?
Nakazit se mohou novorozenci, resp. kojenci, kteří jsou citlivější i na nižší infekční dávky. Rizikoví jsou též staří lidé, dlouhodobě nemocní nebo lidé trpící poruchami imunity.
I jinak zdraví lidé mohou být (za určitých okolností) ohroženi salmonelou. Stává se to:
- v létě, zejména při nesprávném skladování uvařených potravin,
- při cestovaní do rozvojových zemí,
- při kontaktu s domácími miláčky – hlavně ptáky, plazy a obojživelníky,
- po nedávném užívaní antibiotik (bez užívání probiotik) – při oslabené střevní mikroflóře,
- když máte oslabenou imunitu po nemoci (např. po rýmě).
Příznaky salmonelózy
Projevy salmonelózy se podobajú jiným virovým či bakteriálním střevním onemocněním. Mezi hlavní symptomy patří:
- křečovité bolesti břicha,
- nevolnost,
- průjem,
- zvracení,
- horečka,
- třes,
- zelená stolice.
Čas od nakažení po první projevy může trvat od 8 do 48 hodín (v závislosti na množství salmonel). Příznaky trvají 4 – 7 dní, a ve většině případů odezní i bez léčby.
Salmonelu však budete vylučovat stolicí i několik týdnů po překonání nemoci, proto je důležité, aby vaše okolí dodržovalo hygienu (aby se nenakazili od vás).
Kdy mám vyhledat lékaře?
V porovnání s jinými víry a bakteriemi, způsobujícími průjmové onemocnění, je právě salmonela obvykle „zodpovědná“ za komplikace a pobyty v nemocnici. Týká se to zejména malých dětí, starých lidí a lidí s oslabenou imunitou.
Bezodkladně vyhledejte lékařskou nebo lékárnickou pomoc, pokud se vyskytne některý z příznaků:
- krev nebo hnis ve stolici,
- průjem častější než 9 – 10krát denně,
- neschopnost přijímat tekutiny (kvůli častému zvracení),
- teplota nad 38 °C,
- dehydratace – rozpoznáte ji jako snížené vylučování moči, pocit suchých úst,
- když se příznaky nezlepší do 5 dnů (u dětí do 2 dní) nebo když se zhorší
- u kojenců hned, jakmile nastoupí průjem nebo zvracení.
Zřídkavé, ale možné komplikace – Reiterův syndrom
O mnoho vzácnější, ale o to vážnejší jsou některé mimostřevní komplikace. Vznikají tak, že bakterie proniknou přes stěnu střev do krevního oběhu, a následně se usadí v jiných orgánech.
Rozšíření infekce mimo trávicí soustavu může znamenat život ohrožující stav. Jedním z těchto onemocnění je tzv. Reiterův syndrom. Jde o chronické onemocnění, projevující se trojicí příznaků:
- artritida – zánět kloubů: kloub je horký, zarudlý, oteklý až bolestivý,
- zánět močové roury,
- zánět očních spojivek – oči jsou zarudlé, slzí, svědí, až z nich vytéká hnis.
Salmonelóza a těhotenství
O zvýšenou prevenci při výběru potravin byste měli dbát, pokud jste těhotná, protože salmonelóza může způsobit vážné, život ohrožující komplikace pro vás i pro vyvíjející se plod. Salmonelóza může přejít z matky na dítě, u kterého se po narození projeví průjmem a teplotou či dokonce meningitidou (zánětem mozkových blan).
Vyšetření při podezření na salmonelózu – co mám očekávat u lékaře?
Infekce se zjišťuje odběrem stolice a následnou kultivací bakterie. Pokud by měl lékař podezření na výskyt salmonely v krevním oběhu, může navrhnout i odběr krve.
Léčba salmonely
U lehkých a středně těžkých bakteriálních infekcí není vhodná léčba antibiotiky, protože prodlužjí dobu vylučování salmonel z těla. Antibitotika se používají jen v závažných případech, kterých je méně než 5 %.
Pokud patříte k tomuto procentu, lékař vám pravděpodobně podá:
- Amoxicilin – pokud jste alergičtí na penicilin, pozor, jde o penicilin!
- Trimetoprim se sulfametoxazolem – tehdy dostatečně pijte! A ihned hlaste lékaři alergické reakcie na kůži, jako je kožní vyrážka nebo puchýř!
- Ciprofloxacin – je vhodný až od 17 let. Dvě hodiny po něm nesmíte užít mléčné výrobky, minerály a minerální vody s vápníkem, hořčíkem nebo zinkem. Vyhýbejte se přímému slunečnímu záření! Uvědomte lékaře o tom, pokud máte epilepsii, kardiovaskulární onemocnění nebo onemocnění šlach, protože tehdy je namístě opatrnost. Ihned hlaste lékaři alergické reakce – kožní vyrážku, otok, ztížené dýchání, pokles krevního tlaku a bušení srdce.
Liečbu antibiotiky doplňte o probiotika (zejména při průjmu), přičemž dodržte aspoň dvouhodinový odstup mezi oběma léčivy. Pokud máte průjem, zabraňte dehydrataci (ideální je voda, neslazený čaj). Ztracené minerály a soli můžete nahradit rehydratačním roztokem, který dostanete buď v lékárně nebo si ho můžete připravit i doma, když v 1 litru vody rozpustíte (převařením) 8 lžiček cukru, 1 lžičku soli a přidáte šťávu ze 2 pomerančů.
Volně prodejné léky na salmonelózu
Podle potřeby můžete užívat léky na snížení horečky (paracetamol nebo ibuprofen) a léky na uvolnění křečí. Pokud u vás průjem přetrvává, využijte aktivní černé uhlí, diosmektit (pro navázání toxinů ve střevu) nebo střevní dezinficiencii, které „dezinfikují“ střevo, tedy jsou schopné usmrtit mikroorganismy v něm.
Tyto léky jsou volně prodejné, proto si dejte pozor:
- aktivní černé uhlí a diosmektit – obě možnosti mohou snížit vstřebávání jiných léků: užijte je aspoň dvě hodiny od ostatních léků,
- střevní dezinficiencie (nifuroxazid) – užijte aspoň dvě hodiny od probiotik, aby nezabily prospěšnou probiotickou kulturu; nifuroxazid nesmíte užívat v době těhotenství ani podávat dětem do 6 let,
- léky na uvolnění křečí (drotaverin) – mohou zhoršit nízký krevní tlak nebo projevy Parkinsonovy choroby; pokud kojíte, drotaverin byste užívat neměli.
Před užitím jakéhokoliv volně prodejného léku si důkladne pročtěte příbalovou informaci!
Stačí udělat málo
Ačkoliv salmonelóza (ve většině případů) není život ohrožující stav, dokáže ho velmi znepříjemnit. Dodržováním hygienických podmínek při manipulaci s jídlem můžete nákazu eliminovat. Velký pozor si dávejte zejména v létě, když je výskyt salmonelózy nejčastější, abyste nemuseli vyměnit letní dovolenou u vody za nucený pobyt na lůžku.
Jak předejít salmonelóze:
- zvýšenou hygienou při manipulaci s potravinami – umývejte si ruce, prkénka na krájení, kuchyňské povrchy,
- neskladujte společně syrové maso a potraviny, které budete jíst bez dalšího tepelného zpracování,
- vařte při dostatečně vysoké teplotě (nad 60 °C),
- nenechejte jídlo dlouho chladnout (zejména v létě),
- kupujte kvalitní potraviny,
- buďte pozorní zejména při volbě potravin pro děti, těhotné a kojící ženy, lidi s oslabenou imunitou, chronickými onemocněními a starší osoby.
Autorka studuje na Farmaceutické fakultě UK v Bratislavě
Zdroje:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/salmonellainfections.html
http://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/salmonellosis-topic-overview
http://www.niaid.nih.gov/topics/salmonellosis/Pages/Default.aspx
http://www.solen.cz/pdfs/int/2011/07/03.pdf
Redakčně upravené (jam)
Ilustrační fotografie