Žlučníkové kameny: Vhodná strava a čemu se raději vyhnout

Žlučníkové bolesti umí člověka pořádně potrápit. Pokud i vy patříte ke „žlučníkářům“, pravděpodobně víte, o čem je řeč.

Zaklíněný kámen ve žlučníku se obvykle ozve zejména po kalorických jídlech, kterých si užijeme o svátcích více než dost.

Jak žlučník uklidnit?

A jak se stravovat, abychom předešli záchvatům?

Jak a proč vznikají žlučníkové bolesti?

Žlučníkové bolesti mají zpravidla jednotnou příčinu – přítomnost žlučových kamenů. Konkrementy ve žlučníku má zhruba 15 – 20 % Slováků, avšak pouze u 20 – 30 % způsobují zdravotní potíže.

Přítomnost kamenů ve žlučníku (cholecystolitiáza), či žlučových cestách (choledocholitiáza) tedy nemusí automaticky znamenat bolest. Ta vzniká až tehdy, když se kámen zaklesne a zablokuje odvod žluči ze žlučníku a žlučových cest. A protože žluč potřebujeme při trávení tuku, nástup bolestí se dostaví většinou po konzumaci tučného jídla.

Příčiny vzniku žlučníkových kamenů

Rozlišujeme dva hlavní druhy kamenů, které se mohou objevit v žlučníku nebo žlučových cestách – cholesterolové pigmentové. Ty druhé jsou méně časté, mají černou hnědou barvu. Vznik cholesterolových kamenů souvisí hlavně s výživovými faktory. U pigmentových tato souvislost nebyla prokázaná.

Zde jsou některé příčiny vzniku žlučníkových kamenů:

  • Pohlaví – cholelitiázou jsou v průměru častěji postihnuté ženy. Zvýšená tvorba kamenů v pubertě souvisí s hormonálními změnami (rostou prsa, vývoj sliznice dělohy). Naopak, u žen v klimakteriu zaznamenáváme sníženou tvorbu kamenů (opět to souvisí s hormonálními změnami).
  • Věk – riziko vzniku žlučníkových kamenů se věkem zvyšuje u obou pohlaví.
  • Těhotenství – riziko je nižší, pokud první gravidita přichází po 30. roce, stoupá však s počtem gravidit.
  • Hormonální léčba – při užívání hormonální antikoncepce je riziko vzniku cholelitiázy 2 – 3x vyšší. Uvedené riziko se týká i žen na hormonální substituční terapii.
  • Některé léky – např. hypolipidemika (léky na snížení tuků v krvi).
  • Chorobné stavy – diabetes mellitus, hyperlipoproteinemie, porucha vyprazdňování žlučníku, stavy po odstranění žaludku, cirhóza jater, Crohnova choroba, Downův syndrom a jiné.
  • Genetické faktory.
žlučníkové kameny - bolesti
Zdroj foto: Shutterstock.com

Žlučníkové kameny vznikají i kvůli obezitě a špatné stravě

Ačkoliv příčiny vzniku žlučníkových kamenů nejsou úplně objasněné, mnohé studie potvrdily negativní vliv tzv. západního stylu stravování a nízké fyzické aktivity. Nesprávná životospráva je totiž přímou cestou k obezitě, přičemž otylí lidé mívají častěji žlučníkové kameny.

Je však třeba mít na paměti, že i neustálé hubnutí (a následné přibrání) je z hlediska vzniku kamenů rizikové, protože takto dochází k nárůstu koncentrace cholesterolu ve žluči.

Dalším nezanedbatelným faktorem vzniku litiázy u obézních lidí je držení nízkokalorických diet. Takováto strava obsahuje jen nepatrné množství tuku, a proto dochází k minimálnímu vypuzování žluči do tenkého střeva. Žluč se potom hromadí, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku kamenů.

Negativním důsledkem západního stylu stravování je také nízký příjem tzv. balastních látek, například vlákniny. Při jejím nedostatku dochází k nárůstu hladiny cholesterolu v krvi, což je opět rizikový faktor vzniku žlučníkových kamenů cholesterolového typu.

Zajímavé, avšak ne příliš radostné zjištění – luštěniny, ačkoliv jsou bohaté na vlákninu, zvyšují koncentraci cholesterolu ve žluči a pravděpodobně ulehčují vznik cholesterolových žlučníkových kamenů. Vědci si tento fakt spojují s obsahem saponinů, kterých je v luštěninách víc než 6 %.

Také dlouhodobé vynechávání snídaně či jiné nepravidelnosti ve stravování se mohou podepisovat na vzniku litiázy. Jde o jednoduchý vzorec. Čím delší přestávka mezi jednotlivými jídly, tím hustější žluč, která se hromadí v žlučníku, a tím také vyšší riziko kamenů.

Nebezpečná žlučníková kolika

Rychlý nástup ukrutných, často velmi intenzivních bolestí – i tak by se dala popsat kolika, která vzniká pár hodin po konzumaci dráždivého jídla. Kolika se projevuje prudkou bolestí pod pravým podžeberním obloukem, ale často vyzařuje až do oblasti žaludkuzad nebo pod lopatku. Bolesti mohou být doprovázeny zvracením, teplotou a celkovou schváceností.

Pokud jsou bolesti nesnesitelné, a zároveň se objeví vedlejší šokové příznaky (pokles tlaku krve, zrychlený dech a tep), neodkladně navštivte lékaře. Pravděpodobně totiž došlo k zaseknutí kamene, který ucpal žlučovod pod místem jeho spojení s pankreasem. Trávicí enzymy se z pankreasu nemohou uvolnit dál do tenkého střeva, dochází k samonatrávení pankreasu a vzniku akutní pankreatitidy. Ve vzácných případech může žlučník dokonce prasknout.

Pokud máte žlučníkové kameny, tomuto se raději vyhněte

Žlučníková kolika se málokdy projeví náhodně. Žlučníkové kameny se sice nemusí ozvat celé roky, ale většina lidí i tak občas pociťuje břišní diskomfort, zejména po konzumaci určitých typů jídel. Projeví se to:

  • nechutenstvím,
  • nadýmáním,
  • plynatostí,
  • nepravidelnou stolicí,
  • tlakem v nadbřišku.
žlučníková dieta
Zdroj foto: Shutterstock.com

Dieta při bolesti žlučníku – co nejíst?

  • tučné smažené jídla,
  • příliš kořeněná a slaná jídla,
  • uzeniny, konzervy,
  • červené maso,
  • tučné ryby,
  • tučné mléčne výrobky,
  • smetanu,
  • mák,
  • sladkosti (hlavně čokoládu),
  • kynuté koláče,
  • perlivé nápoje,
  • alkohol (zejména v kombinaci s tučnými jídly).

Žlučníkové kameny bez operace?

Pokud víte, že máte v žlučníkové kameny, ale dosud vám nezpůsobily žádné potíže, pravděpodobně vás nikdo nebude na litiázu léčit. Měli byste však myslet na pravidelnost ve stravování s vynecháním výše uvedených dráždivých jídel. Pokud však míváte občasné bolesti kolikovitého charakteru, lékař vám zřejmě navrhne jednoduchou laparoskopickou operaci, při níž vám vyoperují celý žlučník.

Jak se stravovat po operaci žlučníku?

Zjistilo se, že kdysi doporučené žlučníkové diety neměly žádné opodstatnění. První dny po operaci je však namístě opatrné stravování – žádné smaženéopékané tučné pokrmy. Později nejsou nutné žádné dietní omezení, samozřejmě kromě případů, kdy víte, že vám po některých jídlech opravdu není dobře.

Zdroje:

  1. KASPER, H.: Výživa v medicíne a dietetika. Grada, 2015, s. 239-242 , ISBN 978-80-247-4533-6
  2. V.: Dietary beans: A risk factor for cholesterol gallstones? 1989, Nutr. Rev., roč. 47, 369
  3. Werner, D., Emmett, P. M., Heaton, K. W.: Effects of dietary sucrose on factors influencing cholesterol gall stone formation. 1984, Gut, roč. 25, 269–274
  4. Mogadam, M., Albarelli, J., Ahmed, S. W., Grogan, E. J., Mascatello, V. J.: Gallbladder dynamics in response to various meals: is dietary fat restriction necessary in the management of gallstones? 1984, Amer. J. Gastroent., roč. 79, 745

Napsat komentář