(Zdroj foto: Shutterstock.com)
Zelený čaj pili starověcí Číňané už před více než 4000 lety.
Připisovali mu mnoho prospěšných účinků a věřili, že dokáže ulevit od různých forem bolesti, odstranit zažívací těžkosti, zahnat smutek a duševní nepokoj.
Byl považován za zázračný všelék, který dokáže vyléčit tělo i mysl.
V současnosti se pije zelený čaj po celém světě. Stal se natolik populárním, že mezi nápoji ho předčí asi jen káva anebo voda. Jeho popularita stále roste, a to zejména díky mnohým informacím o jeho „zázračných“ účincích, které najdete internetu.
Které prospěšné účinky jsou však pravdivé?
Co říká o pití zeleného čaje současná medicína?
Je vůbec bezpečný pro každého?
Výroba a obsahové látky
Všechny druhy čajů (nejčastěji zelený, černý, oolong) jsou připravované z listů stejné mateřské rostliny, kterou je čajovník čínský – latinsky Camelia sinensis. Rozdíl v chuti a v percentuálním složení obsahových látek mezi jednotlivými druhy závisí na způsobu zpracování listů čajovníku.
Při výrobě zeleného čaje se nechají listy jen velmi krátce zavadnout. Následně se prudce zahřívají (většinou na pánvích, v pecích nebo spařením), čímž se zamezí procesu fermentace – oxidace. Díky tomuto postupu zpracování si zelený čaj zachovává nejvyšší obsah nejúčinnějších obsahových látek – katechinů.
Těmto látkám vícero studií připisuje potenciálně antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Pravděpodobně jsou tedy zodpovědné za většinu zdraví prospěšných účinků zeleného čaje.
Zelený čaj obsahuje i určité množství stimulačně působícího kofeinu. Tento se však v čajích váže na již zmíněné katechiny, ze kterých se kofein déle uvolňuje, a proto nemá takový výrazný nástup účinku jako kofein v kávě.
V zeleném čaji se (ze všech čajů) nachází kofeinu nejméně – přibližně množství v jednom šálku je 25 mg pro zelený čaj, 37 mg pro oolong a 42 mg pro černý čaj. Účinek kofeinu je tak po užití zeleného čaje méně výrazný než po vypití jiných kofeinových nápojů.
Množství kofeinu v kávě můžete najít v tomto článku.
Co jsou to antioxidanty a jak pomáhají?
Antioxidanty jsou látky, které dokážou vychytávat v těle volné radikály – chemické sloučeniny, které svým působením negativně ovlivňují funkce buněk, poškozují DNA, dokonce mohou navodit smrt buněk.
V současnosti je známo mnoho vědeckých důkazů, že volné radikály se mohou podílet na procesu stárnutí, jakož i na vzniku různých onemocnění (např. rakovina, zánětlivé onemocnění anebo onemocnění srdečně-cévního systému). Zdá se, že katechiny v zeleném čaji by mohly neutralizovat volné radikály, a snížit tak jejich destruktivní působení v lidském těle.
Při jakých problémech můžeme pít zelený čaj? A kdy se mu máme vyhnout?
Stimulační účinek
Zelený čaj (pro svůj obsah kofeinu) stimuluje naše myšlení, zvyšuje pozornost, bdělost a zlepšuje takzvané kognitivní schopnosti – schopnost poznávat, učit se a pamatovat si. Právě proto jsou nápoje s obsahem kofeinu oblíbené u studentů před zkouškami.
Zelený čaj a kůže
O účincích zeleného čaje na pleť koluje po internetu mnoho mýtů a polopravd. Možná jste se už setkali s různými recepty na přípravu pleťových vod, které údajně mají omlazující účinek, anebo vám kamarádka poradila, abyste si přikládali použité sáčky zeleného čaje na unavené oči. Názor na tyto kosmetické „zlepšováky“ si udělejte sami.
Léčba kožních bradavic v oblasti genitálií a konečníku
Virus lidských bradavic (Human papillomavirus – HPV) je příčinou vzniku bradavic, nezhoubných nádorů kůže a sliznic. Léčba tohoto onemocnění je obzvlášť náročná, když se virus usídlí na genitáliích. Neléčený může vyústit do zhoubných nádorů – rakoviny děložního čípku, genitálií, ale i konečníku.
Účinek katechinů zeleného čaje na vymizení bradavic byl prokázaný v klinických zkouškách. Lék s obsahem katechinů je dostupný i na Slovensku.
Existují další studie, naznačující příznivý účinek katechinů zeleného čaje v terapii atopického ekzému. Osvědčil se i jejich ochranný účinek před nepříznivým vlivem UV záření, proto se přidávají do některých krémů na opalování. Na potvrzení tohoto účinku je však potřebný další výzkum.
Cholesterol a krevní tlak
Nekontrolovaná zvýšená hladina cholesterolu v krvi a zvýšené hodnoty krevního tlaku patří mezi nejrizikovější faktory vedoucí k závažnějším onemocněním, jako infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda, které často končí fatálně.
Vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu v krvi jsou většinou zapříčiněny špatným životním stylem a nesprávným stravováním. V současnosti se tedy zaměřujeme hlavně na prevenci vzniku těchto onemocnění, a to úpravou životosprávy a zvýšením konzumace účinných látek, které ochraňují na náš srdečně-cévní systém.
K takovýmto látkám patří i katechiny v zeleném čaji. Vícero vědeckých studií na lidech potvrdilo souvislost konzumace zeleného čaje se snížením hladiny celkového cholesterolu, LDL (špatného) cholesterolu a poklesem krevního tlaku.
Pravidelná konzumace zeleného čaje podpořená pozitivní změnou v životosprávě, by mohla být nápomocná v předcházení vzniku těchto onemocnění. Na potvrzení tohoto tvrzení jsou však potřebné dlouhodobé studie.
Rakovina
Protože podíl volných radikálů na vzniku rakovinových onemocnění byl už dávno potvrzený, logicky předpokládáme pozitivní účinek antioxidantů zeleného čaje v prevenci těchto onemocnění.
Vědecké studie na buněčných kulturách nebo živých zvířatech tento předpoklad jednoznačně potvrdily. Studie vykonané u lidí bohužel nejsou tak jednoznačné. Třebaže existuje vícero studií, které přiznávají zelenému čaji prevenční funkci při některých druzích rakoviny (např. rakovina prostaty anebo prsu), nedá se s jistotou tvrdit, že zabraňuje rakovině celkově.
Cukrovka
Populační studie, zaměřená na ženy ve středním věku, které pravidelně pily 4 a více šálků zeleného čaje, potvrdila 30 % nižší riziko vzniku cukrovky druhého typu v porovnání se ženami, které zelený čaj vůbec nepily.
Podobné výsledky vycházejí také ze studie na dospělé japonské populaci, kde bol porovnáván účinek zeleného čaje s černým čajem a oolongem. Snížené riziko vzniku cukrovky (o 33 %) bylo pozorované jen ve skupině lidí, kteří užívali 6 a více šálků zeleného čaje denně. Pití zeleného čaje by teda mohlo být prospěšné v prevenci vzniku cukrovky.
Co když cukrovku už mám?
Žádné vědecké studie jednoznačně nepotvrdily pozitivní účinek zeleného čaje v terapii cukrovky. Navíc příjem kofeinu v jakékoliv podobě může způsobit výkyvy hladin cukru v krvi. Proto se cukrovkářům často doporučuje, aby se raději vyhýbali nápojům s obsahem kofeinu, a tedy i zelenému čaji.
Hubnutí
Když si do vyhledávače Google zadáte „zelený čaj“, jednou z prvých informací, které na vás vyskočí, bude tvrzení, že jeho pravidelné pití pomáhá při hubnutí. Víceré studie však došly k závěru, že i když došlo k určitému procentuálnímu poklesu celkového tuku, tento pokles nebyl klinicky významný, což v překladu znamená, že relevantní účinek na hubnutí nemá.
Opět je třeba si uvědomit, že neexistují žádné potraviny nebo nápoje, jejichž pomocí bychom zázračně zhubli, a to platí i pro zelený čaj. Pokud bychom však ve svém každodenním jídelníčku nahradili například některé slazené nápoje zeleným čajem (samozřejmě, bez cukru anebo medu), určitě by to nebylo na škodu. Stále tedy platí, že len dostatek poctivé fyzické aktivity + správné stravování je nejlepší recept na štíhlou postavu.
Ústní hygiena
Příznivé účinky zeleného čaje můžeme pozorovat už v místě jeho prvního kontaktu s naším tělem – v ústech. Katechiny pravděpodobně dokážou potlačovat růst a množení bakterií, které jsou odpovědné za tvorbu zubních kazů, zánětů v okolí zubů, dásní, jakož i za zápach z úst. Doporučujeme pít zelený čaj bez cukru, který je – naopak – prospěšný pro tyto bakterie.
Studie, která porovnávala protizánětlivý účinek zeleného čaje (v ústní dutině) s chlorhexidinem (prostředkem na ústní dezinfekci), prokázala jejich stejný účinek v prevenci zánětu dásní a tvorby zubních povlaků. Při krvácení z dásní se ukázal zelený čaj ještě o něco účinnější. Na potvrzení těchto účinků jsou však potřebné další studie u lidí.
Pití zeleného čaje má i jeden nepříznivý efekt – způsobuje zažloutnutí zubů.
Parkinsonova choroba
Studie na zvířecích modelech a buněčných kulturách naznačují, že katechiny v zeleném čaji brzdí hromadění bílkoviny alfa-synuklein. Chybné shlukování této bílkoviny způsobuje odumírání nervových buněk v mozku a spouští Parkinsonovu chorobu.
Abychom však mohli tvrdit, že zelený čaj má preventivní účinek na vznik tohoto onemocnění, potřebujeme víc studií na lidech.
Bolest
V menší studii, kde bol extrakt ze zeleného čaje podávaný pacientům po operativním odstranění zubů moudrosti (2x denně po dobu 1 týdne), bylo pozorované zmenšení pooperačních bolestí, a tedy i snížená potřeba léků proti bolesti. Na potvrzení tohoto účinku je však potřebný další výzkum.
Těhotenství a kojení
Bezpečnost užívání zeleného čaje po dobu těhotenství a kojení nebyla zkoumaná, z tohoto důvodu se tedy nedoporučuje. Právě tak scházejí údaje o užívání zeleného čaje u dětí do 18 let – rovněž se nedoporučuje.
Užívání kofeinu v těhotenství a po dobu kojení se nedoporučuje ve všeobecnosti, protože skrz placentu dokáže projít až k plodu. Studie, ve kterých podávali vysoké dávky kofeinu těhotným zvířatům, naznačují souvislost s vyšším rizikem potratu, nízkou porodní váhou a předčasným porodem.
Příjem kofeinu nad 500 mg/den může v těhotenství způsobit také srdeční arytmie u dítěte (jeden z abstinenčních příznaků). Kofein přechází rovněž i do mléka, proto vyšší dávky mohou u novorozenců vyvolat podrážděnost a poruchy spánku.
Všechny tyto výzkumy se týkají velmi vysokých dávek kofeinu. 1 šálek zeleného čaje však obsahuje přibližně 25 mg kofeinu, a pro takovéto nízké dávky neexistuje důkaz o škodlivosti.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin dokonce stanovil 200 mg kofeinu jako bezpečnou denní dávku pro těhotné a kojící matky. U zdravých dětí a dospívajících je táto dávka stanovená na 3 mg na 1 kilogram hmotnosti dítěte.
Vedlejší účinky zeleného čaje
Vedlejší účinky se dostavují zejména při užití vysokých dávek, přičemž za předávkování je zodpovědný kofein. Příjem kofeinu v množství nad 300 mg za den způsobuje u některých lidí neklid, podrážděnost, nespavost, třes a zvýšenou tepovou frekvenci. Při předávkování se může dostavit i zvracení a křeče v oblasti břicha.
Kdo by neměl pít zelený čaj
Kofein v zeleném čaji může zhoršovat příznaky některých onemocnění, proto byste neměli užívat jeho vyšší dávky, pokud trpíte některými onemocněními nebo symptomy:
- žaludeční a dvanácterníkové vředy,
- syndrom dráždivého trakčníku,
- průjmy,
- srdeční arytmie,
- vysoký krevní tlak,
- zvýšená funkce štítné žlázy,
- anémie (chudokrevnost),
- glaukom (zelený zákal),
- cukrovka,
- nespavost (vyhněte se kofeinu před spaním),
- úzkost,
- některé onemocnění jater.
Zelený čaj byste neměli vůbec užívat, pokud jste přecitlivělí na jakoukoliv z jeho látek.
Zelený čaj a léky
Warfarin se používá na ředění krve. Léčivo zabraňuje vzniku krevních sraženin, které by mohli ucpat cévy a způsobit například plicní embolii – stav, který často končí smrtí.
Warfarin zabraňuje tvorbě trombů tak, že snižuje dostupnost vitamínu K, důležitého pro jejich tvorbu. Zelený čaj obsahuje určité množství vitamínu K a jeho zvýšený příjem by mohl snížit účinek Warfarinu. Zelený čaj však není bohatým zdrojem vitamínu K, proto bychom ho museli vypít opravdu hodně (aspoň 2 litry denně), aby byla tato interakce závažná.
Účinek kofeinu na zvýšení pozornosti a bdělosti by zase mohl snížit účinek některých léčiv na spánek a uklidnění, případně zhoršit nežádoucí účinky léčiv ze skupiny sympatomimetik. Příkladem je léčivo salbutamol, které se používá na zmírnění akutních příznaků chronických onemocnění, jako je astma.
Poraďte se se svým lékařem nebo s lékárníkem, o které léky jde, a zda je vhodné pít zelený čaj, pokud některé z nich užíváte.
Jak správně připravit zelený čaj
Zelený čaj je velmi chutný a zdravý nápoj, musíme ho však správně připravit, aby obsahoval všechny potřebné složky pro správnou chuť a správný účinek. Ať už jste si koupili zelený čaj porcovaný nebo sypaný, při jeho přípravě byste měli dbát na 2 základní věci:
- Teplota vody. Neměla by být příliš nízká, ani příliš vysoká – optimálně okolo 80 stupňů. Pokud byste totiž použili vodu s příliš nízkou teplotou, čaj by neobsahoval dostatečné množství účinných látek a chutnal by vodově. Při vysoké teplotě by jich zase obsahoval příliš a byl by příliš hořký.
- Délka louhování. Zelený čaj nepotřebuje mnoho času na louhování, postačí 1 – 3 minuty. Pokud byste louhovali déle, čaj by mohl být opět velmi hořký.
Zajímavostí je, že kvalitní zelený čaj můžeme louhovat opakovaně ještě 1 – 2 x, a stále bude obsahovat dostatek účinných látek. Je třeba však trochu zvýšit teplotu vody a prodloužit čas louhování.
Dávkování
Doporučené dávkování je 1,8 – 2,2 g sypaného čaje, anebo 1 sáček zalité 100 – 150 ml vody, 3 – 5 x denně. Pro přípravky obsahující extrakt ze zeleného čaje dodržujte dávkování podle doporučení výrobce.
Závěr
Na trhu najdete obrovské množství zeleného čaje. Pokud ho chcete užívat na léčebné účely, měli byste investovat do kvalitnějších produktů, které opravdu obsahují dostatečné množství účinných látek, a často mají i lepší chuť.
Existuje i široký sortiment výživových doplňků, které obsahují extrakt ze zeleného čaje. Při jejich výrobě však neplatí tak přísné pravidla jako při lécích, a nelze tak zaručit, že obsahují takové látky a v takovém množství, jak uvádí výrobce. Při koupi výživových doplňků teda určitě neplatí pravidlo – čím dražší, tím kvalitnější.
V současnosti je dokázaný hlavně stimulační účinek zeleného čaje jakož i jeho extraktu v terapii genitálních bradavic. Existuje však vícero vědeckých důkazů, které naznačují prospěšné účinky pití zeleného čaje v prevenci a terapii některých onemocnění – např. srdečně-cévní onemocnění, rakovina. Přesto jsou nutné další studie, aby se tato tvrzení dala považovat za jednoznačná.
Pokud netrpíte onemocněním, jehož stav by mohlo pití zeleného čaje zhoršit, při dodržování doporučených dávek je vhodným doplňkem. Případné prospěšné účinky potom můžete pozorovat sami na sobě. Pití zeleného čaje by však v žádném případě nemělo nahradit předepsanou léčbu.
Autor je farmaceut
Zdroje:
http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/green-tea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24675010
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19228856
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24172305
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26177066
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24558988
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-960-green%20tea.aspx?activeingredientid=960
The post appeared first on Slovenský pacient.