(Zdroj foto: Shutterstock.com)
Vylučování je obvykle velmi choulostivé, intimní, a pro mnohé i „tabu téma“, o kterém se v široké veřejnosti až tak nemluví.
Následující řádky vám přinášejí stručný přehled o faktech, které byste rozhodne měli vědět.
Kvalita stolice totiž významně vypovídá o stavu našeho zdraví.
Frekvence vyprazdňování
Jednou za dva dny, anebo dvakrát za jeden den? Oba pochody mohou být úplně v pořádku.
Otázka frekvence – tedy, jak často chodit na záchod – je velmi individuální. Odvíjí se od:
- pohlaví,
- věku,
- stravovacích zvyklostí,
- pitného režimu,
- pohybu,
- probíhajících onemocnění,
- užívaných léků.
Je známo, že vegetariáni (především vegani) chodí na záchod častěji než konzumenti masa. Na trávení bílkovin masa je totiž zapotřebí delší čas i přítomnost většího počtu enzymů.
Navíc rostlinná strava vegetariánů obsahuje poměrně vysoké množství nestravitelných živin, které rychle projdou zažívacím traktem, a také hodně vlákniny, která ovlivňuje dobu přechodu přes něj.
Pro příjem vlákniny platí jednoduchá rovnice: čím více vlákniny, tím vyšší frekvence vyprazdňování.
S častějším „chozením na velkou“ souvisí též zvýšený příjem tekutin a jídla, z čehož vyplývá, že obézní lidé a muži budou mít frekvenci vylučování vyšší.
Frekvence stolice je důležitá z pohledu průjmu či zácpy. Pokud je průchod střevem rychlejší (z mnoha důvodů), i vylučování bude častější a obsah řidší.
Pokud trpíte vodnatými stolicemi 3 a víckrát za den, jde o průjem.
Naopak, jakmile se střevo vyprazdňuje méně často než každé 2 – 3 dny, a stolice je tvrdá a objemná, trpíte zácpou.
Barva stolice
Zdravá stolice má tmavohnědou barvu, a to kvůli produktům žluči, která vzniká v játrech. Žluč je nezbytná pro proces trávení tuků. Přítomnost jiné barvy může znamenat změnu zdravotního stavu.
Kdy musíte zbystřit pozornost – „podezřelá“ stolice
-
Černá stolice (meléna)
- Je mazlavá, černá až dehtovitá, obsahuje natrávenou krev, co svědčí o krvácení z horní části trávicí trubice (od dutiny ústní až po začátek tenkého střeva).
- Krvácení do horní části zažívacího traktu může být způsobené i jícnovými varixy, gastroduodenálními vředy či tumorem.
-
Červená stolice (enteroragie)
- Jde o krvácení, které má původ v nižších oddílech zažívacího traktu.
- Světle-červená krev nejčastěji pochází ze střeva. Zdrojem mohou být hemeroidy, střevní polypy nebo infekční záněty tenkého střeva.
-
Zelená stolice
- Příčinou bývá hlavně salmonelová infekce nebo jiné průjmovité onemocnění. Rychlý přechod tráveniny zažívacím traktem způsobí, že stolice se nestihne obarvit žlučovými kyselinami do hnědé barvy.
- Takovýto vzhled může být ovlivněný poruchami vstřebávání živin (tzv. malabsorbční syndrom).
- Může být úplně normálním jevem. U novorozenců a kojenců se s takovouto barvou maminky setkávají pravidelně.
-
Světlá (acholická) stolice
- Šedá až jílovitá barva je jeden z řady příznaků, které mohou doprovázet onemocnění jater či žlučníku. Název acholická znamená, že neobsahuje žluč. Protože nedostatek žluči ve střevě narušuje vstřebávání (hlavně tuků), takováto stolice má mastnější vzhled.
- Příčinou může být zánět žlučových cest, žlučové kameny (při ucpání žlučovodu), cirhóza jater či infekční žloutenka.
Nelekejte se! Některé potraviny zabarvují stolici!
K červenému či černému zbarvení může vést nadměrná konzumace:
- borůvek,
- červené řepy,
- červeného vína,
- lékořice,
- špenátu,
- některých léků (např. živočišné uhlí) nebo preparátů obsahujících železo.
K zelené barvě stolice přispívá vyšší příjem listové zeleniny či preparátů železa.
Zápach stolice
Stolice zapáchá, a tak je to správně. Nepříjemný zápach je dobrým znamením, že vaše střeva obývají baktérie, které tvrdě pracují, abyste byli zdraví.
Avšak stolice, která má velmi silný, abnormální zápach, může byť signálem vícero onemocnění:
- Crohnovy choroby,
- celiakie,
- chronické pankreatitidy,
- cystické fibrózy,
- syndromu krátkého střeva,
- střevní infekce,
- malabsorpčním stavem.
Silněji páchnoucí vyměšování může být i výsledkem špatných stravovacích návyků. Více „páchneme“ po konzumaci potravin bohatých na aminokyselinu methionin (maso, ryby, vejce, luštěniny, česnek, květák, kapusta). Velmi intenzivní zápach bývá popisován i při krvácení do střeva.
Kdy zajít k lékaři?
Kontaktujte lékaře, když se objeví následující příznaky:
- černá nebo světlá stolice,
- krev ve stolici,
- bolesti břicha, křeče,
- horečka,
- nechtěná ztráta hmotnosti.
Lékaře upozorněte, jaké léky berete. Důležité je vědět, kdy se uvedené změny vyskytli poprvé a zda na barvu stolice nemělo vliv stravování.
Závěr
Podívat se do záchodové mísy nemusí být vždy jen projevem úchylky, ale i zodpovědnosti za svoje zdraví. Na vzhledu, zápachu a frekvenci vyprazdňování se podepisují naše stravovací zvyklosti, celkový životní styl, a v horších případech i probíhající onemocnění.
Proto jakmile se u vás vyskytnou výše uvedené změny, neváhejte a poraďte se se svým lékařem.
Zdroje:
1. Sanjoaquin, M.A. et al. Nutrition and lifestyle in relation to bowel movement frequency: a cross-sectional study of 20 630 men and women in EPIC–Oxford. Public health nutrition. 2004, 7, 77-83. Dostupné na http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=570136&fileId=S1368980004000126
2. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs330/en/
3. JANÍČKOVÁ,G.: Nutriční opatření u zácpy. Brožúra spoločnosti DEBRA. Dostupné na: http://www.ebcentrum.cz/upload/file/nutricni_opatreni_u_zacpy_brozura_a5.pdf
4. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Mel%C3%A9na
5. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003132.htm
6. http://nutritiondata.self.com/foods-000084000000000000000-3.html?
Ilustrační fotografie