Červené víno jako lék? Tyto účinky mu není možné upřít

(Zdroj foto: Shutterstock.com) Ve starověkém Římě směli pít víno pouze muži. Pokud manžel nachytal svoji ženu s vínem v ruce, mohl se s ní nejen okamžitě rozvést, ale ji i usmrtit. V současnosti jsou podobné praktiky už jen zlou vzpomínkou – na víně si pochutnávají obě pohlaví bez rozdílu. Je červené víno zdravé? Pokud se řekne

Alergie na mléko: Vyhněte se (zbytečnému) utrpení

V dnešním moderním světě prudce stoupá výskyt alergií – potravinové alergie dokonce hlásí svůj historický vrchol. Pokud byste si mysleli, že nejvíce se lidé „pasují“ s alergiemi na oříšky, citrusy či mořské plody, mýlili byste se. Momentálně nejrozšířenější potravinovou alergií je alergie na kravské mléko. Od kojenců po dospělé Právě

Celozrnné obilniny – ty zdravější obilniny

(Zdroj foto: Shutterstock.com) Obilniny jsou dnes opět ve velké oblibě a to je dobře. Ve špajzu běžného člověka je najdete v mouce, chlebu, vločkách nebo těstovinách. Zatím však velmi malé procento populace ukrývá ve svých potravinových zásobách celozrnné obilniny. Ale právě takové obilniny jedli naši předci. Byla to pro ně potrava „číslo jedna“.

Spánek léčí nejen tělo, ale i duši

Každý třetí člověk si stěžuje na nespavost nebo poruchy spánku. Určitě každý z nás zažil nepříjemný pocit, když napříč velké snaze spánek nepřichází. Přetáčíte se, hledáte vhodnou polohu, ale spánek ne a ne přijít. Pokud i později usnete, každou chvíli se budíte a ráno máte pocit, že jste si vůbec neodpočinuli.

Mořská sůl – ta zdravější sůl. Podle čeho si vybrat tu správnou?

(Zdroj foto: AdobeStock.com) Sůl je bezpochyby nejdůležitější ingrediencí při přípravě chutných jídel. A nejen tam. Bez soli by náš organizmus nemohl fungovat správně. Sodík a chlorid, dvě základní složky soli, jsou v našem těle nevyhnutelné – například i na to, aby mozek a nervová soustava správně vysílaly elektrické impulzy. Ne nadarmo byla sůl

Čokoláda – potěšení, lék i jed

Znalosti aztéckých Indiánů o přípravě horkého povzbuzujícího nápoje – čokolády, přivezl do Evropy španělský dobyvatel Cortés. Nápoj – podle původní receptury – se stal oblíbeným především v Itálii, velmi módním ve Francii (za Ludvíka XIV.) a v Rakousku (za Marie Terezie). Po celé Evropě vznikali salónky, kde se při šálku čokolády